Re: Noční ve svátek
První, na co se musíte podívat, je to, jak máte definován týden - týden je 7 dnů po sobě jdoucích a je na zaměstnavateli, aby ho určil. Může začínat nedělí a končit sobotou, může začínat pondělkem a končit nedělí apod. Podle takto definovaného týdne poznáte, v kolik hodin nastupuje v týdnu do práce první směna. Z toho, co píšete o KS, bych dovodila, že týden máte od pondělí do neděle a první směna nastupuje v 6.00 hodin. Podle tohoto pravidla se posuzují nejenom svátky, ale i dny, na které připadá nepřetržitý odpočinek v týdnu. V dalším je na zaměstnavateli, zda rozhodne, že se toto pravidlo bude uplatňovat i v oblasti odměňování = pokud ho na odměňování vztáhne, podle vámi uváděného příkladu svátek začne 17.11. v 6.00 hodin a skončí 18.11. v 5.59 = těm, kteří nastupují 16.11. na noční a končí 17.11. v 6.00, se svátek počítat nebude, posuzování svátku se posune.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
14. 10. 2016 7:56
Dobrý den, prosím o radu. Pročíám různé diskuze a asi tomu stále nerozumím. Naši zaměstnanci nastoupí noční směnu ve středu 16.11. od 22.00 a bude trvat až do 17.11. 6.00. V souvislosti s tím mi nejde pochopit § 91 odst. 6. Mám brát v úvahu, že naši zaměstnanci nastupují první směnu v týdnu již noční v neděli ve 22.00 nebo ranní v pondělí 6.00? Noční směna z neděle na pondělí se jim celá počítá až do pondělka, tzn. že nemají příplatky za práci o víkendu. Navíc v kolektivní smlouvě máme uvedeno, že prací ve svátek je práce konaná v době od 6.00 hod v den svátku do 6:00 hod následujícího dne.
Mám v tom strašný zmatek, nevím tedy, jestli zaměstnancům, kteří půjdou na noční směnu z 16.11. na 17.11. počítat jako práci ve svátek. Moc prosím, může mi to někdo laicky vysvětlit? Předem moc děkuji!