Re: odborář a práce přesčas
A proč by to měla být práce přesčas ? Nechápu. Práce přesčas je ta práce, kterou má sjednanou v pracovní smlouvě. Dle mého názoru to práce přesčas není, ale toť můj názor. § 277 ukládá zaměstnavateli vytvořit podmínky pro výkon činnosti, poskytovat místnosti, hradit náklady na údržbu - ale o přesčasech ani slovo.
děkuji all, to vím, ale nevím jak z toho ven, řediteli to je jedno, ten řeší jiné věci, personalistovi také, ten naopak požaduje zaplatit práci přesčas, nemyslím si, že jsem ten, kdo tu rozhoduje, ale na druhou stranu bych ráda dodržovala ZP ale jak ?? dát jim to neplacené také nemůžu, to by byla svévole, to je tak, když se něco rozbíhá a není dodělané :-( jenže co já s tím teď ..
jejda, bylo mi řečeno personalistou, že odbory jsou, ale kolektivní smlouva ještě uzavřená není. Mohou odbory existovat v s.r.o. bez kolektivní smlouvy ..? já ani nevím, co ten zaměstnanec v odborech dělá - jen poznámka od personalisty na doch. listu - proplatit přesčas/odbory, proto jsem to začala zjišťovat. Děkuji vám.
Moc děkuji za perfektní rozbor, paní VH, jen bude problém zde - jsem tu nově a musím to změnit, to bude čóro, protože personalista předpokládá, že je správně placený přesčas, i když tu byli ve svém volnu uff, můžete mi prosím ještě poslat odkaz na tu mililonovou pokutu, abych se mohla něčím zaštítit - hledala jsem v zákonu o inspekci č. 251 a možná by to mohl být § 13 odst. 1 písm. h ..?
Re: Děkuji mnohokrát paní VH
>>>>>>>>>to platit nechce, protože to není práce vykonávaná na
>>>>>>>>>příkaz z-tele a nesouvisí s výkonem práce dle
>>>>>>>>>pracovní
>>>>>>>>>smlouvy, ale jak to jinak zaplatit ? překážky to také
>>>>>>>>>nejsou a nerefunduje se to ani odborům - ty vlastně
>>>>>>>>>ještě "nejsou", tak nevím co s tím, nikdo to neřešil
>>>>>>>>>a
>>>>>>>>>nakonec to snad dám fakt jako ten přesčas, protože mě
>>>>>>>>>nic jiného nenapadá. Jak to prosím vidíte vy ? moc
>>>>>>>>>děkuji, zákon tady asi moc dodržet nejde :-(
>>>>>>>>Jednou píšete, že odbory máte od září, podruhé, že
>>>>>>>>ještě nejsou - co platí? Jedná se o člena orgánu?
>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>překážka ano, ale v jeho normální pracovní době, ne ?
>>>>>>>Pokud tam byl z důvodu sezení odborů déle, to přece
>>>>>>>není přesčas , nebo se mýlím.? děkuji za vysvětlení,
>>>>>>>tohle tu, tuším, ještě nikdy nebylo.
>>>>>>all, paní VH nepíše o přesčase, ale o překážce v
>>>>>>obecném zájmu, i když je fakt, že to je v jeho
>>>>>>"volném"
>>>>>>čase, ale třeba i tak na to mají nárok ...,
>>>>>Překážka samozřejmě jen v pracovní době, soustředila
>>>>>jsem se na slovo "odpoledne".
>>>>
>>>Ano za podmínky, že zaměstnavatelem je fyzická osoba.
>>>U právnické osoby se jedná o správní delikt dle § 26,
>>>také odst. 1 písm. h). Pokuty jsou vždy stejné pro FO
>>>i PO.
>>
>>Ptám se jen ze zvědavosti, víte, proč jsou pokuty
>>rozděleny na FO a PO?
>>Děkuji, mirka..p
>FO se může dopustit přestupku, nikoliv správního
>deliktu. PO se se může naopak dopustit správního deliktu,
>nikoliv přestupku. Toto rozlišení vyplývá z předpokladů
>odpovědnosti, které se u FO a PO liší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 11. 2016 12:56
dobrý den, můžete mi prosím poradit jak z toho ven :( odborář pracuje mimo svoji pracovní směnu např. odpoledne 2 hodiny/měsíc jako odborář a minulá kolegyně mu to platitla jako přesčasovou práci, což mi přijde nesprávné. Chtěla jsem kolektivku, ta ještě není podepsaná, odbory jsou tu nově od září ... jako přesčas se mi to platit nechce, protože to není práce vykonávaná na příkaz z-tele a nesouvisí s výkonem práce dle pracovní smlouvy, ale jak to jinak zaplatit ? překážky to také nejsou a nerefunduje se to ani odborům - ty vlastně ještě "nejsou", tak nevím co s tím, nikdo to neřešil a nakonec to snad dám fakt jako ten přesčas, protože mě nic jiného nenapadá. Jak to prosím vidíte vy ? moc děkuji, zákon tady asi moc dodržet nejde :-(