OT: EET - metodika pro platby kartou

• 13. 11. 2016 10:14

V pátek Finanční správa na svém webu zveřejnila upřesnění metodiky pro online platby na internetu. Kupodivu nikoli v sekci "Dokumenty", jak bychom očekávali, ale v části "Specifické případy" na adrese
    http://www.etrzby.cz/cs/761
    V poměrně nesrozumitelném textu se to hemží výrazy typu "Je vždy na daném poplatníkovi, aby posoudil, zda jím přijímané platby splňují formální znaky evidované tržby", opisováním celých pasáží zákona apod.
    Snad nejužitečnější větou je závěr, že "formální znaky evidované tržby nejsou splněny v případě převodu z účtu na účet, inkasa a vkladu peněžních prostředků (hotovosti) na účet u všech osob oprávněných poskytovat platební služby dle zákona o platebním styku". S tím už se dá trochu pracovat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 11. 2016 11:39

alen1 (neregistrovaný)

Re: OT: EET - metodika pro platby kartou
      Z textu je vidět, že se v tom ani příslušné odpovědné osoby nevyznají.
      Jak jinak je možné posoudit "změť slov", kterému říkají výklad.
      Když něčemu "rozumím a vím o co jde" , měla bych být schopna to srozumitelně v bodech napsat. Četla jsem to 4x a nevím, co tím básník myslel :-(.
      Zřejmě se inspirovali v chytré horákyni, mnoho slov, žádná podstata.
      Já si z toho vybrala pouze část věty: "Dle důvodové zprávy, která je základním interpretačním vodítkem při výkladu daného ustanovení"

• 13. 11. 2016 17:46

Vlad

Re: OT: EET - metodika pro platby kartou
      Máte pravdu, čím vícekrát to čtu, tím méně tomu rozumím. Vědomosti úředníků, kteří psali tento zákon, o platbách kartou by bylo možné vyjádřit asi nejlépe větou "Platba kartou je, když to pípne". O existenci platebních bran zřejmě nikdy neslyšeli a teď se z té šlamastyky snaží za každou cenu dostat nějak ven. Uvidíme, jak bude vypadat finální verze metodiky, až to celé sepíší. Třeba budeme překvapeni.
      Nicméně jedno pozitivum jsem si odnesl. Někdy v polovině října na jakési konferenci prohlásil zástupce FS, že zveřejnění metodiky o online platbách kartou je záležitostí několika dnů. Ted už vím, že dříve neurčitý pojem "několik dnů" znamená "přibližně tři týdny". Aspoň nějaký výsledek;-)

• 13. 11. 2016 21:30

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: OT: ZET - metodika pro platby kartou
      To já mám větší problém, ještě nemám dárky na Vánoce. :-))

Nejasnosti kolem ZET beru s nadhledem. Na 12/2016 a 1/2017 slíbil AB, že berušky budou pomáhat a nebudou pokutovat. Třeba se to do té doby vyvrbí. Chce to s nimi trpělivost. Už pochopili, že s kartami jsou problémy, to považuji za velký úspěch. Třeba jim to do 2/2017 někdo vysvětlí.

Jinak práce postupují podle MF dle harmonogramu a není pravda, že evidence tržeb není připravená.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).