Re: EET a dva provozovatelé v jedné hosp
Děkuji, asi by to šlo podle toho par. 9. Mně tam pořád mate to dph, že pokud je A plátce DPH, tak jsem myslela, že by měl evidovat všechny tržby s DPH. Ale pokud může být pověřen panem B, tak by zřejmě bylo možné tržby za kuchyň odesílat bez DPH. S tím druhým případem by to asi složitější - na kuchyň si vše nakupuje p.B jako neplátce - materiál, energie atd.
záleží, jak to mají mezi sebou.
jestli jídlo prodává pan B panu A nebo pan B rovnou zákazníkovi
Doteď to bylo tak, že pan A zkasíroval celou tržbu od zákazníka (tj. za jídlo i za pití) a večer podle bonovací knihy předal tržbu za jídlo panu B. Takže pak oba vykazovali svoji denní tržbu ve své živnosti. Vše se dělalo ručně, neměli pokladnu. A pan A chce, aby to takto fungovalo i dál - aby zákazník dostal jednu účtenku za jídlo a pití, kterou by odeslal na FÚ a pan B by mu za jídla zřejmě vystavil fakturu, třeba jednou týdně. Jenže tím pádem by pan B musel z tržeb za jídlo odvádět dph, což nechce. Podle mně budou muset mít v restauraci na každou živnost svoji kasu a zákazníkům dávat 2 účtenky a každou za sebe odeslat na FÚ. A odesílal by to jeden, který by byl pověřený. Na jednu účtenku to nevidím. Jak to vidíte vy? Moc děkuji.
takže pan B prodává rovnou zákazníkovi a ne panu A.
Na jednu účtenku to takto asi nepůjde. Nevím. Pokud by pan A byl pověřen odesíláním EET za pana B - netuším, jestli je schopen to na jedné stvrzence rozdělit, co je za pana A a co za pana B.
Jedna stvrzenka by šla asi jen v případě, že pan B prodá jídlo panu A (bez DPH), pan A dál prodá zákazníkovi, ale už s DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 11. 2016 12:35
Dobrý den, prosím o názor ohledně EET - restaurace s kuchyní. Restauraci provozuje OSVČ, plátce DPH např. pan A. Kuchyň má v pronájmu OSVČ, neplátce DPH - pan B. Dosud vše kasíroval pan A a peníze z tržeb si mezi sebou dělili. Ale jak teď s EET? Chtějí to dělat tak, že vše bude kasírovat a evidovat pan A a pan B vždy na konci měsíce panu A vyfakturuje tržbu za kuchyň. Ale pokud je pan A plátce DPH, může elektronicky evidovat a odesílat tržby za kuchyň bez DPH? Nebo by měli mít na provozovně každý svoji kasu na svoji živnost a dávat zákazníkům 2 účtenky - jednu za nápoje od p. A a druhou za jídlo od p. B? Nevím, jestli jsem situaci popsala srozumitelně, snad ano. Děkuji.