Re: Auto na leasing-technické zhodnocení
Děkuji všem za odpověď, asi jsem se do toho moc zamotala.
Díky Moc Lenka B.
A prosím, kde je vymezen pojem "OPRAVA"?
Je mi divné, že něco nazvu opravou, a i když to je za 260.000,- tak si to mohu dát do rovnou nákladů (výdajů).
Řekla bych, že uvedení nabouraného auta do původního stavu je "rekonstrukce". Vždyť pojem "oprava" Zákon o daních z příjmů nezná.
:-)
DPH si necháte vrátit v každém případě!!!!!!!!!
DPH se neodpisuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Já se snažím, aby mne někdo odpověděl na mé úvahy.
Všichni tu říkají, že opravu si mohu dát rovnou do výdajů (nákladů), ale já jsem v Zákonu o dani z příjmu vůbec nenašla pojem "OPRAVA". Tudíž by mne zajímalo o co se opírá tvrzení o "OPRAVĚ".
No to je sice fakt, že se dph neodpisuje, ale pokud se jedná o technické zhodnocení u auta, tak na vrácení dph není nárok pokud technické zhodnocení přesáhne částku 40 000. Proto můj úděs, ovšem u rekonstrukce je napsáno: zásah do majetku, který má za následek změnu jeho účelu nebo technických parametrů - čili to je na diskuzi, na druhé straně Vám musím dát za pravdu, že slovo "OPRAVA" se v zákoně opravdu nevyskytuje, tuto problematiku jsem právě řešila před půl rokem a jak je vidět asi jsem ji nevyřešila.
Zdravím Lenka
Principielně vycházíme z toho, že § 24 zákona o daních z příjmů (ZDP) vymezuje pozitivně co je "daňovým nákladem" a negativně vymezuje, co už "daňovým nákladem" není, § 25 ZDP naopak vymezuje negativně co není "daňovým nákladem" a co už naopak "daňovým nákladem" je. §§ 26 a násl. ZDP hovoří o majetku a způsobech jeho odepisování. Pokud nikde nenajdeme vymezení pojmu oprava, pak vyjděme z toho, že se nejedná o hmotný majetek (není vymezeno v §§ 26 a násl. ZDP) a nejedná se o "nedaňový náklad" (není vymezeno v § 24 ZDP negativně ani v § 25 ZDP pozitivně) a jedná se tedy o "daňový náklad" v poplatníkem prokázané výši podle § 24, odst. 1, ZDP.
Mimo jiné - nikde v ZDP nenajdete definici pojmu "zboží" a ještě nikoho nenapadlo, že zboží není daňovým nákladem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 10. 2005 22:53
Nevím si rady: s.r.o má automobil na leasing, zůstatková cena je 350 000, po havárii byla na autě provedena oprava za 260 000 včetně dph - mohu tohle účtovat do oprav a rovnou odepsat? A nechat si vrátit dph? Nebo to je již technické zhodnocení.
Děkuji za odpověď Lenka