Re: Software-není v majetku???
Ano, tohle mě také napadlo, že záleží na poměru dotačních a vlastních prostředků..... pokudy by to bylo 100% / 0% není co odpisovat
Ano, dotace byla v celé výši, ale majitelé to chtějí vidět na účte 013 v rozvaze, není vůbec zavedený v evidenci majetku .. snad se vyjadřuji srozumitelně? já jsem pochopila, že je "nulový",ale na účtě 013 není "vidět", tam je to ponížené o dotace a je tam ta 0 a je tam pouze software z roku 2006 v ceně půl milionu
Souhlasím s paní Mirkou p. Bohužel je to tak - dotovaný majetek nelze v rozvaze vidět... I když si myslím osobně, že jej firma má a měl by tam být vidět, ale zákony... dala bych logicky 013/041 a neodepisovala, ale bohužel to také není správně! Správně je 0
Moc moc děkuji - tak alespoň trošku to nahradí... Víte co je ale mazec? Taková dotace na software je ve výši toho majetku, tak nejde nikde vidět. Ale pokud dostanete dotaci na projekt - např. na vybavení elektroniky, tak to celé pořizujete jako vždy (na pětky nebo do pořízení a pak se odepisuje) a pak dotaci zaúčtujete na 648. Majetek jde pak vidět v rozvaze...
To ano, ale máme zažádáno na podporu na projekt formou dotačního titulu - pořídíte majetek např. v roce 2016 a účtujete nebo drobný majetek přímo do nákladů... Pak přejde rok a oni rozhodnou až v roce 2017, jestli něco dostanete nebo ne a také vám pak napíšou, jestli vše nebo jen něco... V jejich vysvětlivkách od Ministerstva průmyslu a obchodu je napsáno přímo, že pořízení vybavení (elektroniky) jde do nákladů a dotace do výnosů...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
28. 11. 2016 9:43
Dobrý den, prosím o radu, zjistila jsem, že dřívější účetní nezavedla do majetku pořízení softwaru z dotací vůbec do majetku? Prosím, co s tím ted? zavéstˇho od letošního roku nebo??? děkuji předem za radu a názory