Zaručená mzda

• (neregistrovaný)

29. 12. 2016 20:51

Dobrý den, prosím o radu k zaručené mzdě. Ve mzdovém výměru máme uváděno Základní mzda 11 000 Kč + diferenciační-osobní příplatek až do výše 5000 Kč ( pohyblivá částka), celkem tedy 16000 Kč. Zaměstnanec má tedy skutečn celkem za měsíc mzdu bez příplatků za přesčas,noční, SO a NE, svátky a ztížené prostř. vyšší než je zaručená mzda pro danou skupinu - 16000 Kč. Nemůže být problém s tím rozdělováním mzdy? Stačí, že prostě celková mzda splňuje zaručenou mzdu?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 12. 2016 21:21

xJ (neregistrovaný)

Re: Zaručená mzda
      ze stránek mpsv:
      Systém zaručené mzdy spočívá v odstupňování vykonávaných prací podle jejich složitosti, odpovědnosti a namáhavosti do 8 skupin, přičemž pro každou z nich je stanovena nepodkročitelná (nejnižší) úroveň zaručené mzdy.

Nedosáhne-li mzda nebo plat – a to bez mzdy nebo platu za práci přesčas, příplatku za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli – příslušné nejnižší úrovně zaručené mzdy, je zaměstnavatel opět povinen poskytnout zaměstnanci doplatek. Na zaměstnavatele, u kterého je mzda zaměstnanců sjednána kolektivní smlouvou, se ustanovení zákoníku práce o zaručené mzdě nevztahuje.

• 29. 12. 2016 21:50

Lindina (neregistrovaný)

Tak pokud je celková měsíční mzda bez všech příplatků vyšší (nehledě na rozdělení mzdových položek), tak by to neměl být problém?

• 30. 12. 2016 8:47

Johana

Já si myslím, že ne, taky tady s tím bojuji - jak jste si stanovili zaměstnance do jednotlivých skupin na zaručenou mzdu? A píšete jim to do mzdového výměru?
      Napsala jsem to do

• 30. 12. 2016 14:17

Lindina (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den, prosím o radu k zaručené mzdě. Ve mzdovém
      >>>>výměru máme uváděno Základní mzda 11 000 Kč +
      >>>>diferenciační-osobní příplatek až do výše 5000 Kč (
      >>>>pohyblivá
      >>>>částka), celkem tedy 16000 Kč. Zaměstnanec má tedy
      >>>>skutečn celkem za měsíc mzdu bez příplatků za
      >>>>přesčas,noční, SO a NE, svátky a ztížené prostř.
      >>>>vyšší
      >>>>než je
      >>>>zaručená mzda pro danou skupinu - 16000 Kč. Nemůže
      >>>>být
      >>>>problém s tím rozdělováním mzdy? Stačí, že prostě
      >>>>celková
      >>>>mzda splňuje zaručenou mzdu?

>>
      >>Tak pokud je celková měsíční mzda bez všech příplatků
      >>vyšší (nehledě na rozdělení mzdových položek), tak by
      >>to neměl být problém?
      >****
      >Já si myslím, že ne, taky tady s tím bojuji - jak jste
      >si stanovili zaměstnance do jednotlivých skupin na
      >zaručenou mzdu? A píšete jim to do mzdového výměru?
      >Napsala jsem to do

Nikam to nepíšeme, není to povinnost, mám pro sebe seznam a dle práce vykonáváné práce spolu s vedoucím zařazujeme do skupin,ale nemůžu tvrdit, že to máme správně. Dočetla jsem se,že právě pro zaručenou mzdu se např.i osobní ohodnocení započítává. Je to prostě celková hrubá mzda bez přípl.za přesčas atd, no a to vlastně když zaměstnanec dostane zákl.mzdu + osobní ohodnocení, tak je to hrubá mzda bez uváděných příplatků. Chtěla jsem vědět, jestli s tím má někdo zkušenosti třeba po kontrole z inspektorátu práce.

• 30. 12. 2016 14:29

mirka..p (neregistrovaný)

Najděte si zde v historii, řešilo se to tu vícekrát, sama jsem se před časem na totéž ptala.

• 30. 12. 2016 14:39

Lindina (neregistrovaný)

Ještě to tedy projedu, každopádně děkuji a přeji hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).