Dobrý den,
pracujete v takzvaném nekolidujícím zaměstnání (odměna nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy, max. 4 000 korun měsíčně). Zdravotní pojištění za vás platí stát, jelikož jste v evidenci úřadu práce. Přesáhnutí uvedené částky má za následek konec evidence u úřadu práce. Od tohoto okamžiku jste povinna si platit zdravotní pojištění sama (nepatříte-li mezi osoby, které nemají povinnost platit zdravotní pojištění - např. studenti, invalidní důchodci, osoby celodenně pečující o děti apod).
Budete-li mít kupříkladu čtyři dohody o provedení práce u čtyřech zaměstnavatelů vždy do 10 000 korun u každého z nich, sociální a zdravotní pojištění se z těchto dohod neodvede. Musíte se přihlásit jako osoba bez zdanitelných příjmů a platit si 1080 korun měsíčně zdravotní pojištění. Důchodové pojištění si můžete platit dobrovolně, nemocensky pojištěna nebudete. U jednoho ze zaměstnavatelů můžete podepsat daňové prohlášení a uplatnit slevy na dani (tím si svou daňovou povinnost zcela eliminovat). U ostatních budou dohody podléhat srážkové nebo zálohové dani (do 5000 korun srážková, od 5001 korun zálohová). Obě jsou v sazbě 15 %. Srážková daň je konečná, nemusí se vyúčtovávat ročním zúčtováním nebo podáním daňového přiznání.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 12. 2012 10:16
Dobrý den
v sučastné době jsem na UP , nevyplací mě žádnou podporu protože mám DPP z které mám příjem,který ovšem nesmí přesáhnout 4000KČ.
UP za mne odvádí zdrav.pojištění.Jak bych měla pokračovat kdybych částku 4000kč přesáhla?
Taky jsem se nikde nedočetla o tom jak to je s přesáhnutím 10 000kč pokud přesáhnu danou částku u více DPP V součtu.
NAPŘ. MĚLA BYCH 4 DPP OD KAŽDÉ SMLOUVY BYCH MĚLA PŘÍJEM PŘÍKLAD TŘEBA 5000KČ COŽ BY V SOUČTU UDĚLALO 20 000KČ,KTERÁ Z DPP
ZA MNE V TOMTO PŘÍPADĚ BUDE ODVÁDĚT DANĚ?
Prosím o vysvětlení jak by to v těchto případech mělo fungovat.
Děkuji za vysvětleni