Re: Skrytý leasing?
Pokud je předmět nájmu po ukončení operativního leasingu mimořádně odkoupen, je nájem uznán do nákladů za podmínky, že kupní cena hmotného majetku, který lze odpisovat, nebude nižší než
zůstatková cena vypočtená rovnoměrným způsobem ze vstupní ceny evidované u vlastníka nebo pronajímatele za dobu, po kterou mohl být tento majetek odpisován. A následně se musí přepočítat
na daňové podmínky finančního leasingu. Nájemné placené předem ve splátkách se musí časově rozlišit / rozpouští se po dobu nájmu stejným způsobem jako v případě finančního leasingu.
Níže je článek od Ing.Pilařové i s příkladem
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d43254v54435-operativni-leasing-v-ucetnictvi-a-dani-z-prijmu-v-podminka/?search_query=%24index%3D463&order_by=&order_dir=&type=&search_results_page=1
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
17. 1. 2017 7:01
Dobrý den, moc prosím o radu ohledně následujícího, osobně jsem s leasingem za dobu, co dělám účetní, v praxi nesetkala, protože za mě již byl spíše využívanou formou na koupi vozu klasický úvěr. Matně se po letech ze školení pamatuji, že musel trvat stejně dlouho jako odpis vozu, aby byl daňově účinný.
Klient s.r.o. uzavřel v prosinci 2015 smlouvu o pronájmu vozu na 12 měsíců, PC vozu cca 600.000 Kč včetně DPH, dokonce zaplatil plnou cenu vozu na zálohu dopředu. Všech 12 splátek pronájmu činí cca 25 % z pořizovací ceny vozu. Ve smlouvě je pak dále uvedeno, že po těchto 12 splátkách společnost vůz odkoupí za 75 % PC. A tak se i stalo, klient donesl fakturu, na které je 12 splátek pronájmu a zároveň doúčtování zbytku ceny vozu.
Když jsem fakturu dostala do ruky, "nezdála se mi", tak jsem jí ukázala mému nadřízenému a ten mi řekl, že se v podstatě jedná o skrytý leasing a tím, že nesplňuje podmínku dobu trvání jako odpisování vozu po dobu 5 let, tak je daňově neúčinný....jako jediné řešení navrhl odpisovat celou PC vozu včetně pronájmů...
Prosím o názory vás více fundované, zda-li má pravdu, v tomto se opravdu nevyznám a nevím, jestli správce daně může na tuto smlouvu takto pohlížet, předem děkuji!