OSVČ-vyřazení automobilu-ZC

• (neregistrovaný)

23. 1. 2017 10:17

Dobrý den, prosím o radu. OSVČ v 1/2016 vyřadil z majetku os.automobil a to převodem do osobního užívání. Automobil nebyl zcela odepsaný. Následně tento automobil prodal. Nevím teď přesně co všechno je třeba odvést. Prosím o kontrolu.
    - Jelikož si OSVČ nárokoval DPH při koupi na vstupu, odvedl DPH na výstupu k datu převodu do os.vlastnictví.(částka pro výpočet DPH byla použita prodejní cena, která je reálná)
    - Dle par. 10 uvede do daň.přiznání DPFO příjem za prodej auta (již.soukromá osoba)
    A teď nevím jak vykázat 1/2 odpis a zůstatkovou hodnotu. Musím to rozlišovat a nebo stačí jednoduše vzít ZC za r. 2016 bez ohledu vyřazení a tuhle částku uvést do daň. přiznání – příl.1-doplňující údaje - uplatněné odpisy celkem? A nebo musím někde uvést ½ odpisu a ZC zvlášť? Pokud ano, tak prosím kde to uvést v daň.přiznání DPFO.
    Moc děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2017 11:46

vladík (neregistrovaný)

Re: OSVČ-vyřazení automobilu-ZC
      Odpověď je v §10/5 ZDP- pokud byl prodávaný majetek zahrnut v OM poplatníka, tak výdajem je zůstatková cena dle §29/2 ZDP

• 23. 1. 2017 11:55

Sandra (neregistrovaný)

Takhle jsem si to nějak myslela, ale nevím, jak správně a kde vykázat v daňovém přiznání zůstatkovou hodnotu-viz.můj dotaz.Můžu celou hodnotu uvést v příl.1-uplatněné odpisy celkem? + je můj postup správný co se týče vyřazení automobilu z OM do osobního užívání?

• 23. 1. 2017 13:33

vladík (neregistrovaný)

vyřazení bylo v pořádku, v roce vyřazení dáte do §7 jen 1/2 odpis do výdajů- nevím jestli nepoužíváte výdaje %- potom by to bylo jen evidenčně, příjem z prodeje bude v §10 jako prodej movité proti kterému uplatníte výdaj a to ZC auta ( ovšem maximálně do výše příjmu z prodeje, protože v tomto § nemůžete vykázat ztrátu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).