Re: Daň z nemovitosti
Ano, daň z nemovitostí - změna ve vlastnictví 2016 - podává se do 31.1.2017. Musíte podat oba - jemu RD z přiznání zmizí a Vám přibude.
Platit budete na základě složenky, rozesílá FÚ, platba do 31.5.2017. Otec už platit nebude, přijde to na Vás.
Proč daňové přiznání FO?
Dań z nemovitostí - ano, tatínek jen uvede, že už RD nemá. Nebo chcete platit za jednu nemovitost oba? :-)
Nejdřív píšete "otec na mě přepsal....." a pak píšete, že jste ta darující. Tak jak to vlastně je?
Z pokynů k vyplnění:
Ztratila-li fyzická osoba postavení poplatníka proto, že se v průběhu
zdaňovacího období změnila vlastnická nebo jiná práva ke všem nemovitým věcem v územním obvodu téhož správce daně,
které u něho podléhaly dani z nemovitých věcí, je povinna oznámit tuto skutečnost správci daně nejpozději do 31. ledna následujícího zdaňovacího období.
Maxxi, já nejsem ten první tazatel P1976, já jsem se jenom přidala s dotazem, protože jsem zrovna jako tazatel darovala nemovitost synovi a nevěděla jsem, že přiznání mám podat i já, jako darující.
Stále ale nevím, jak to vyplnit, aby daň nebyla žádná. Velice děkuji za Váš čas.
Omlouvám se, nevšimla jsem si jiného nicku :-)
Pokud nemáte žádnou další nemovitost, tak bych napsala klidně i jenom dopis a oznámila, že jsem prodala ......... Oni si to umí v katastru ověřit.
Nebo tam zajděte osobně a domluvte se správcem.
Pokud ještě vlastníte něco dalšího - vyplní se řádné přiznání a v něm se uvede jen to, co Vám zbylo.
Re:Darování domu_Oznámení o osvobozených
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>
>>>>>>otec na mě přepsal (formou darovací smlouvy) v
>>>>>>katastru RD, ve kterém žijeme. Prosím, kdo musí podat
>>>>>>přiznání k dani z nemovitosti k 31.1.? A musím tím
>>>>>>pádem
>>>>>>podat daňové přiznání FO?
>>>>>
>>>>>Ano, daň z nemovitostí - změna ve vlastnictví 2016 -
>>>>>podává se do 31.1.2017. Musíte podat oba - jemu RD z
>>>>>přiznání zmizí a Vám přibude.
>>>>>
>>>>>Platit budete na základě složenky, rozesílá FÚ,
>>>>>platba
>>>>>do 31.5.2017. Otec už platit nebude, přijde to na
>>>>>Vás.
>>Přiznání k dani z příjmů FO je nutné. Dar bude
>>osvobozený, ale musí být přiznaný. Hodnotu daru budete
>>muset
>>stanovit. Zkuste podle hodnoty podobných nemovitostí
>>v
>>okolí. Snad nemusíte mít znalecký posudek.
>
>prosím odkaz na příslušný §
>Děkuji
Jak již nick Maxx naťukl, není to zbytečné strašení tazatele?
"Povinnost oznámit osvobozený příjem se nevztahuje na příjem, o němž může údaje správce daně zjistit z rejstříků či evidencí, do kterých má přístup a které zveřejní na úřední desce. Správci daně přístupnou evidencí je katastr nemovitostí České republiky."
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/sdeleni-k-oznameni-o-osvobozenych-prijmech-fyzickych-osob-2015.pdf
Další informace lze nalézt na stránkách Finanční správy
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/fyzicke-osoby-poplatnik/oznameni-o-osvobozenych-prijmech
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-prijmu/fyzicke-osoby-poplatnik/ostatni
Pokud by se tazatel rozhodl oznámení podat, tak ne Přiznání k dani z příjmů FO, ale „Oznámení o osvobozených příjmech podle § 38v zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů “
http://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5252_2.pdf?201701291056
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
23. 1. 2017 15:06
Dobrý den,
otec na mě přepsal (formou darovací smlouvy) v katastru RD, ve kterém žijeme. Prosím, kdo musí podat přiznání k dani z nemovitosti k 31.1.? A musím tím pádem podat daňové přiznání FO?