Re: Péče o dítě a OSVČ
Děkuji! Je jí 3 roky, takže děkuji. Matka již nemá RD. Kdyby měla RD, tak to neplatí, je to tak? Nebo to musí být jako samoživitel"ka"? Omlouvám se, za hloupé dotazy, ale nějak tomu ještě pořádně nerozumím....
Takže dítě je ve školce? Otec podníká a matka je v zaměstnání.
Dítě ve školce i spí po obědě?
z pokynů k přehledu ZP:
OSVČ celodenně osobně a řádně pečovala alespoň o jedno dítě do 7 let nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku
(doložit rodný list dítěte (dětí), čestné prohlášení o celodenním,
osobním a řádném pečování o dítě (děti) ve smyslu zákona)
.
Za celodenní péči není považována péče u OSVČ, která umístila dítě předškolního věku do školského zařízení na dobu
přesahující 4 hodiny denně, nebo dítě školou povinné do školského zařízení na dobu přesahující vyučování, nebo dítě umístila
do zařízení s celotýdenním nebo celoročním provozem.
Aha,tak to nic... Ale Vám moc děkuji za informaci!!! Dítě bude ve školce sice 4 hodiny, ale "papírově" na 8 hodin... Jsem ale ráda, že jsem to díky Vám pochopila... Když je ale matka na RD, tak otec také nemůže ne? Přeci se nestará celý den, když je k tomu ta matka... Díky ještě jednou
nebo celoročním provozem
>>
>>Aha,tak to nic... Ale Vám moc děkuji za informaci!!!
>>Dítě bude ve školce sice 4 hodiny, ale "papírově" na
>>8
>>hodin... Jsem ale ráda, že jsem to díky Vám
>>pochopila... Když je ale matka na RD, tak otec také
>>nemůže ne?
>>Přeci se nestará celý den, když je k tomu ta matka...
>>Díky ještě jednou
>
>Nevím, co znamená "bude 4 hod, ale papírově 8".
>Pokud by měla matka rodičák, tak bych toto pravidlo na
>otce neuplatnila.
Super, máte pravdu. Omlouvám se, ale je to složitější - holčička není zcela zdravá, takže je to přes asistentku a trošku složitější proces, ale fakt je, že bych to také neuplatnila, jak píšete. Ještě jednou moc děkuji -- jste zlatá!
Ptáte se na to, zda když matka pobírá rodičovský příspěvek, tak zda může otec - OSVČ - být veden v kategorii osob, za které platí zdravotní pojištění stát? Resp. v kategorii osob, pro které neplatí minimální vyměřovací základ?
Zákon č. 592/1992 Sb. o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění
§ 3
(8) Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu: ..
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-592
Zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
§ 7
(1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce: ...
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1997-48#cast2
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
23. 1. 2017 22:24
Dobrý večer,
prosím pokud je pán OSVČ a má dítě do 7mi let, tak nemusí platit celou částku 1.906,- za ZP? Jen ze skutečného výdělku? Nebo jsem to špatně pochopila??? Děkuji moc!