Státní svátky

• (neregistrovaný)

10. 10. 2005 21:59

Mám hodinovou mzdu a zaměstnavatel nechce platit
    státní svátky,může to ? A pokud ne,ktere konkretní pravní nařízení mu to uklada,potrbuji presne vedet abych mel neco,nejake fakta v ruce,dekuji za pocopení

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 10. 2005 5:51

tat (neregistrovaný)

Re: Státní svátky
      zákon o mzdě č. 1/1992 § 6
      Mzda a náhrada mzdy za svátek
      (1) Za dobu práce ve svátek 4b) přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek, které mu bude poskytnuto nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době. Za dobu čerpání náhradního volna přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku k dosažené mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku místo náhradního volna.

• 11. 10. 2005 5:58

tat (neregistrovaný)

Re: Státní svátky
      uteklo mi to dřív, než jsem stačila dopsat - výše uvedené se týká práce ve svátek a to co vás zajímá je v nařízení vlády č. 108/1994 § 40 odst. 1 písm. d)
      (1) Jako výkon práce se posuzuje doba
      a) kdy zaměstnanec nepracuje pro překážky v práci, s výjimkou doby pracovního volna poskytnutého na žádost zaměstnance, bylo-li předem sjednáno jeho napracování, a doby, po kterou byla práce přerušena pro nepříznivé povětrnostní vlivy,

b) dovolené na zotavenou,

c) kdy si zaměstnanec vybírá náhradní volno za práci přesčas nebo za práci ve svátek,

d) kdy zaměstnanec nepracuje proto, že je svátek, za který mu přísluší náhrada mzdy, popřípadě za který se mu jeho měsíční mzda nekrátí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).