Re: mateřská dovolená-nárok na dov.-krác
Tak teď už jsem z toho jelen - máme zaměstnankyni, která 12.1.2004 nastoupila na nemocenskou
2.3.2004 nastoupila na MD
14.9.2005 na RD a požádala o vybrání řádné dovolené. Máme základní počet 20 dnů, myslela jsem si, že její nárok nezkracuji a tak si vybrala plný počet. Kolik jsem jí měla odečíst?
Re: mateřská dovolená-nárok na dov.-krác
nebuďte jelen :-) vy krátit nebudete, protože požádala o čerpání řádné dovolené bezprostředně navazující na mateřskou dovolenou a splnila podmínku odpracování 60 dnů. Ten příklad, který byl zodpovídán je z trochu jiného soudku - tam zaměstnankyně nepožádala o čerpání dovolené na zotavanou tak, aby ji bezprostředně navazovala na mateřskou dovolenou, ale čerpala svůj nárok později, tzn. že na základě své žádosti p ř e r u š i l a rodičovskou dovolenou (zaměstnavatel pravděpodobně povolil - ale ze zákona tu povinnost nemá) a čerpala dovolenou na zotavenou vlastně jakoby během rodičovské dovolené - v tomto případě se dovolená musí pokrátit. Nekrátí se jen v případě, že zaměstnankyně požádá zaměstnavatele o čerpání dovolené na zotavenou bezprostředně navazující na mateřskou dovolenou a v tomto případě je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět a samozřejmě za podmínky, že splní 60 dnů - a tento případ se týká vás. A jen dodávám, že požádat musí ještě p ř e d ukončením mateřské dovolené.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 10. 2005 6:04
Dobrý den, prosím o radu,kolik mám nárok na dovolenou za rok 2004. od 1.1.04 do 4.3.04 rodičovská dovolená
od 5.3.04 do 16.9.04 mateřská dovolená
od 17.9.04 do 31.12.04 rodičovská dovolená,
nárok v naší společnosti 25 dnů. Domnívám se, že bych měla mít kráce¨no jen o 1/12, mzdová mi krátí o 2/12 ??
děkuji