Re: Žádné DUZP na výstupu, nepodávat KH?
ZDPH
§ 101c Povinnost podat kontrolní hlášení
(1) Plátce je povinen podat kontrolní hlášení, pokud
a) uskutečnil zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku, nebo přijal úplatu přede dnem uskutečnění tohoto plnění,
b) přijal zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku, nebo poskytl úplatu přede dnem uskutečnění tohoto plnění,
......
Ani žádné přijetí zd.plnění - viz. b)?
>>Dobrý den, když firma nemá v daném měsíci žádné
>>uskutečněné zdanitelné plnění, nemusí podávat KH, je
>>to
>>tak?
>>Děkuji
>>Lidik
>
>ZDPH
>
>§ 101c Povinnost podat kontrolní hlášení
>
>(1) Plátce je povinen podat kontrolní hlášení, pokud
>
>a) uskutečnil zdanitelné plnění s místem plnění v
>tuzemsku, nebo přijal úplatu přede dnem uskutečnění tohoto
>plnění,
>
>b) přijal zdanitelné plnění s místem plnění v
>tuzemsku, nebo poskytl úplatu přede dnem uskutečnění tohoto
>plnění,
>
>......
>
>Ani žádné přijetí zd.plnění - viz. b)?
>
Ne, protože všechna přijitá zd. plnení dávám do posledního měsice kvartálu, uskutečněná ale musím dávat v tom daném měsíci...L.
>
Neptala jsem se, ve kterém období uplatňujete odpočet DPH z přijatých dokladů, ale zda v daném období přijala firma zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku .. přesně podle znění zákona
>>>>Dobrý den, když firma nemá v daném měsíci žádné
>>>>uskutečněné zdanitelné plnění, nemusí podávat KH, je
>>>>to
>>>>tak?
>>>>Děkuji
>>>>Lidik
>>>
>>>ZDPH
>>>
>>>§ 101c Povinnost podat kontrolní hlášení
>>>
>>>(1) Plátce je povinen podat kontrolní hlášení, pokud
>>>
>>>a) uskutečnil zdanitelné plnění s místem plnění v
>>>tuzemsku, nebo přijal úplatu přede dnem uskutečnění
>>>tohoto
>>>plnění,
>>>
>>>b) přijal zdanitelné plnění s místem plnění v
>>>tuzemsku, nebo poskytl úplatu přede dnem uskutečnění
>>>tohoto
>>>plnění,
>>>
>>>......
>>>
>>>Ani žádné přijetí zd.plnění - viz. b)?
>>>
>>
>>Ne, protože všechna přijitá zd. plnení dávám do
>>posledního měsice kvartálu, uskutečněná ale musím
>>dávat v
>>tom daném měsíci...L.
>>>
>
>Neptala jsem se, ve kterém období uplatňujete odpočet
>DPH z přijatých dokladů, ale zda v daném období
>přijala firma zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku
>.. přesně podle znění zákona
>
no, v tom konrétním, 11 měsíci ne, tam nebylo žádné přijato. Až ve 12 měsící jedna faktura, která měla DUZP v jedenáctém měsíci, došla ale až po 25.12., takže co s tím? Děkuji, L.
Okamžikem možnosti uplatnění odpočtu DPH se výše uvedený § ke KH nezaobírá. Jen tím, zda v daném období bylo, či nebylo plnění přijato.
Logiku v tom nehledám. Sama bych doporučila svému klientovi podat nulové KH. Ještě se mi to ale nestalo, mám s klienty dohodu, že když by mělo být nulové KH, tak raději koupíme tužku za pětikačku a uplatníme odpočet DPH ve výši jedné koruny - a hned máme důvod podat KH.
Děkuji, hrozný, mně to právě nepřijde vůbec logické, navíc některé doklady podnikatelé vytáhnou opravdu v jiném měsící daného kvartálu, to tedy vůbec nevím, co pak s tím. Já to prostě risknu, taky mohu udělat to, že tu fakturu úplně vyndám, ale zase škoda nákladů. Jde jen o jednu fakturu v tom listopadu. Nebo, co jí dát do nákladů celou, bez odpočtu DPH? To se pak do KH neuvádí, nebo? L.
>>>>>>>>>>Dobrý den, když firma nemá v daném měsíci žádné
>>>>>>>>>>uskutečněné zdanitelné plnění, nemusí podávat KH, je
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>b) přijal zdanitelné plnění s místem plnění v
>>>>>>>>>tuzemsku, nebo poskytl úplatu přede dnem uskutečnění
>>>>>>>>>tohoto
>>>>>>>>>plnění,
>>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>V ZDP je uvedeno, že KH nepodává ten, kdo
>>>>>neuskutečnil
>>>>>ani nepřijal žádné plnění. Nikoli, kdo neuplatňuje
>>>>>žádný odpočet DPH …
>>>>>
>>>>Ale ano, ovšem pokud jsme ho přijali až v jiném
>>>>měsíci?
>>>
>>>Okamžikem možnosti uplatnění odpočtu DPH se výše
>>>uvedený § ke KH nezaobírá. Jen tím, zda v daném
>>>období
>>>bylo, či nebylo plnění přijato.
>>>Logiku v tom nehledám. Sama bych doporučila svému
>>>klientovi podat nulové KH. Ještě se mi to ale
>>>nestalo,
>>>mám s klienty dohodu, že když by mělo být nulové KH,
>>>tak
>>>raději koupíme tužku za pětikačku a uplatníme odpočet
>>>DPH ve výši jedné koruny - a hned máme důvod podat
>>>KH.
>>>
>>>
>>Děkuji, hrozný, mně to právě nepřijde vůbec logické,
>>navíc některé doklady podnikatelé vytáhnou opravdu v
>>jiném měsící daného kvartálu, to tedy vůbec nevím, co
>>pak s tím. Já to prostě risknu, taky mohu udělat to,
>>že
>>tu fakturu úplně vyndám, ale zase škoda nákladů. Jde
>>jen o jednu fakturu v tom listopadu. Nebo, co jí dát
>>do
>>nákladů celou, bez odpočtu DPH? To se pak do KH
>>neuvádí, nebo? L.
>
>Tohle bych už konzultovala s daňovým poradcem.
>Co prostě podat nulové KH?
Když to už mělo být podáno dávno, teď bych na sebe akorát upozornila ,že jsem ho podala pozdě:-(
Já bych to asi riskla dát do prosince, doklad uplatněný v pros. bude uvedený až v KH za prosinec (i když s datem uplatnění listopad - ale jen pokud je přes 10 tis.), takže KH za listopad stejně bude nulové. Řekla bych, že je to jen v zákoně špatně zformulované. Jinak souhlasím s tečkou, že je lepší koupit něco za pár korun a mít co v KH vyplnit. Také jsme to tak dělali, teď už máme vystaráno, máme jedno plnění na vstupu pravidelně každý měsíc i v jedné naší malé firmě.
Mohu se zeptat k tomu přijatému plnění - KH přeci musí odpovídat DPH, takže když budu měsíční plátce a doklad z listopadu (odpočet) si uplatním až v prosinci, tak dle Vás jsem byla povinna přiznat ho v KH už v listopadu? Chápu to správně?
Ano, KH = Přiznání k DPH
A podle přesného znění ZDPH pokud máte přijaté plnění v listopadu, tak máte podat KH - ale nemusíte tam to přijaté plnění uvádět. Na nárokování odpočtu DPH a jeho uvedení v Přiznání a v KH máte 3 roky čas. Pokud tedy zrovna nepoužíváte koeficient.
Upřímně jsem si toho v zákoně nikdy nevšimla, ani neřešila - neuplatněn odpočet/žádné uskutečněné plnění, nepodání KH. Ale když to tak vidím, co za "pazdrátovinu" je tam vlastně napsáno (dlouhý ten, tak se omlouvám, jestli jsem někoho urazila), to máme skvělé zákonodárce!
No, ale v pokynech k vyplnění KH je uvedeno, že přijal a vyplňuje řádky v přiznání.
Osoby povinné podat kontrolní hlášení (§ 101c):
Plátce, který:
- uskutečnil zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku, nebo přijal úplatu přede dnem uskutečnění tohoto plnění (tj. vyplňuje řádky 1, 2 nebo 25 daňového přiznání k DPH);
- přijal zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku, nebo poskytl úplatu přede dnem uskutečnění tohoto plnění (tj. vyplňuje řádky 40, 41 nebo 10 a 11 daňového přiznání k DPH) nebo přijal plnění, u nichž příjemci (plátci) vzniká povinnost přiznat daň podle § 108 odst. 1 písm. b), c) a d), a to z řádků 3, 4, 5, 6, 9, 12 a 13 daňového přiznání k DPH)
Tečko, to mi ale hlava už vážně nebere. Takže pokud mám v listopadu přijaté plnění, musím podat KH, ale nemusím tam přijaté plnění uvést, co tak hernajs tedy do toho KH uvedu:-)? A pak: " Na nárokování odpočtu DPH a jeho
uvedení v Přiznání a v KH máte 3 roky čas", tomu mám rozumět jak? Že tedy ten doklad dám do KH až když budu to DPH uplatňovat? Děkuji moc
Oddělte dvě věci
1) povinnost podat KH
2) možnost uplatnit odpočet DPH
Máte přijaté plnění v listopadu a přitom odpočet DPH uplatníte až v prosinci - za listopad podle ZDPH podáte KH. Nulové
Za prosinec podáte KH, kde uvedete odpočet DPH na základě dokladu s plněním v listopadu.
Nebojte se, nejste sama, komu to hlava nebere
Aha, takže, doklad budu mít v listopadu, ale nestačím ho vložit do KH, ale protože je listopadový, musím kvůli jeho listopadové existenci (o které ještě třeba ani nevím), podat KH, ale bude nulové. Skutečné, na základě mého listopadového dokladu, bude KH až v prosinci. Je to tak? A teď, opět moje otázka, doklad mi přišel 25. prosince, ale je listopadový, těžko ho asi budu dávat do KH za listopad, páč jsem o něm neměla ani páru. Takže, to je třeba pak podat dodatečné KH? Jaký d..... tohle vymyslel, to snad nemohl ani myslet vážně? L.
Tak na ty naši zákonodárci už nemyslí vůbec.
Když už bude podáno nulové KH za listopad a Vy obdržíte listopadový doklad s "prosincovou" dávkou dokladů k zaúčtování, takže ho budete evidovat v KH za prosinec, tak není důvod podávat následné KH za listopad. Leda že by klient požadoval, aby bylo KH + Přiznání k DPH přepracováno s tím, že chce mít doklad v listopadu. Plně doufám, že něco takového se žádné účetní nestane. Stejně tak doufám ve zdravý rozum pracovníků FÚ, kteří by jednou v budoucnu toto kontrolovali.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
25. 1. 2017 12:51
Dobrý den, když firma nemá v daném měsíci žádné uskutečněné zdanitelné plnění, nemusí podávat KH, je to tak?
Děkuji
Lidik