Re: Kontrolní hlášení - oprava
Ano, to tak někdy chodí, on je platící zákazník a dobře platící...
Děkuji. Zjistil jsem, že fakturační údaje "nového" odběratele jsou takové, že není plátce DPH. Takže chápu to správně, že mi to z jednoho řádku zmizí (v A4) a přibude v hromadném řádku (tedy v A5). Nebu to pro fú podezřelé?
Jde mi o to, že jsem asi měl vystavit (podle rad odborníků) opravný daňový doklad a nový doklad s novými fakturačními údaji... Nebo je běžná praxe, že se to řeší i tímto způsobem?
Děkuji moc.
Měl jste vystavit opravný DD + novou fakturu. Ale z A4 Vám to nezmizí, i když není plátce DPH, DIČ určitě má
No řešení je takové, jaké jsme psali oba, následné KH, jen jste se ptal jestli je to běžný postup....
Do dokladů nad 10 tis. (A4, B2) nepatří všechny právnické osoby, ale také všechny podnikající fyzické osoby....každý, kdo platí nějakou daň, má přiděleno DIČ ( kromě zaměstnanců).
U právnické osoby DIČ = CZ+IČ
U fyzické osoby DIČ = CZ+rodné číslo bez lomítka
Děkuji moc za Váš čas :)
Já jsem totiž nyní trochu zmaten ohledně uvádění neplátců v A4. Protože jsem postupoval dle instrukcí finanční zprávy, kde se píše:
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dotazy-a-odpovedi
V části A.4. se v kolonce DIČ odběratele uvádí u odběratelů – plátců DPH – DIČ pro účely DPH. V případě neplátců DPH (osob povinných k dani nebo právnických osob nepovinných k dani) se zde uvádí DIČ podle § 130 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit.
Takže pokud mi odběratel-podnikatel neposkytl DIČ, tak jsem ho dal automaticky do A5. Dělám to tedy špatně?
Děkuji moc.
V zásadě to neděláte špatně, já se jen preventivně snažím uvést DIČ u všech u koho to jde, protože taková fyzické podnikající osoba nesdělí DIČ protože nechce tu věc do účetnictví, za dva měsíce si to rozmyslí, uvede doklad do KH a přijde výzva...oběma, byť já mám všechno dobřw
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
25. 1. 2017 21:11
Dobrý den,
rád bych se zeptal. Jsem plátce DPH.
Vystavil jsem fakturu na odběratele s.r.o. (částka nad 10 tis. Kč), to jsem uvedl v přiznání DPH a kontrolním hlášení. Měsíc poté (po podání hlášení) mi odběratel volal, že by potřeboval změnit fakturační údaje, tedy na jinou (spřízněnou) firmu. Já jsem údaje změnil, ale neudělal jsem opravný doklad, pouze jsem údaje přepsal. Teď vím, že jsem to udělal špatně, ale už se stalo.
Odběratel už neakceptuje změnu dokladu.
Jak mám postupovat dál. Mohu vystavit následné kontrolní hlášení, kde uvedu správné DIČ odběratele? Nicméně číslo dokladu zůstane stejné... ?
Děkuji.