Daň z nemovitosti

• (neregistrovaný)

26. 1. 2017 10:35

Dobrý den, poradíte mi prosím? Musím podat prvně dań z nemovitosti, dostali jsme od rodičů zahradu, na té jsme začali loni stavět. V katastru je to vedené stále jako zahrada a já nevím jestli to budu přiznávat jako zahradu nebo jako stavební pozemek? Co se týče stavby, tak to už jsem zjistila, že když je rozestavěná, tak jí zatím nepřiznávám. Doufám, že je to dobře. Děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 1. 2017 23:03

Hana79 (neregistrovaný)

Re: daň z nemovitosti
      Dobrý den, řeším to samé a našla jsem následující:
      Stavebním pozemkem se rozumí zdanitelnou stavbou nezastavěný pozemek určený k zastavění zdanitelnou stavbou, která byla ohlášena nebo na kterou bylo vydáno stavební povolení nebo bude prováděna na základě certifikátu autorizovaného inspektora anebo na základě veřejnoprávní smlouvy. Sazba daně se uplatní na výměru, která odpovídá zastavěné ploše nadzemní čísti plánované stavby. Stavebním pozemkem ovšem není pozemek, na kterém se má stavět stavba, která bude od daně osvobozena podle § 9 odst. 1 písm. i) nebo j). Pozemek přestane být stavebním pozemkem, jakmile se se zdanitelná stavba nebo všechny jednotky v ní stanou předmětem daně ze staveb a jednotek, nebo pokud vyprší či skončí platnost povolení (či jiných dokumentů jmenovaných výš), které z pozemku dělá stavební pozemek.
      Zdroj: http://www.penize.cz/dan-z-nemovitosti/306729-dan-z-nemovitych-veci-kolik-zaplatite-v-roce-2016
      Nejspíš tedy zdanit část zastavěné plochy jako stavební pozemek a zbytek/rozdíl jako druh pozemku, který je veden v katastru. Budu dál hledat, třeba se tu ještě někdo zkušený na Váš dotaz ozve:) Hana

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).