Re: Evidence Nákladního automobilu (HM)
do deníku zapíšte nákup automobilu nedaňově a uplatníte DPH na vstupu. V pomocné evidenci - dříve kniha HIM - vedete kartu tohoto majetku, odepisujete podle zařazení - nákladní nejsem si jistá 8 let???. Odpisy jsou položka snižující základ daně. Já abych si to odhlídala, tak si tyto položky píšu po uzavření deníku daň. evidence "pod čáru", abych pak do přiznání na nic nezapomněla. Jelikož neúčtujete, odpisy jsou jen jedny -zjednodušeně řečeno "daňové".
>>Prosím poraďte,
>>vedu DE a koupila jsem nákladní automobil za hotové.
>>Jak zaúčtovat nákl. automobil a jak odepisovat
>>(účetní
>>nebo daňové odpisy). Auto jsem koupila v hodnotě 59
>>500,-- vč. DPH (jsem plátcem DPH). Děkuji za odpověď
>>Iva
>
>do deníku zapíšte nákup automobilu nedaňově a
>uplatníte DPH na vstupu. V pomocné evidenci - dříve kniha HIM
>- vedete kartu tohoto majetku, odepisujete podle
>zařazení - nákladní nejsem si jistá 8 let???. Odpisy jsou
>položka snižující základ daně. Já abych si to
>odhlídala, tak si tyto položky píšu po uzavření deníku daň.
>evidence "pod čáru", abych pak do přiznání na nic
>nezapomněla. Jelikož neúčtujete, odpisy jsou jen jedny
>-zjednodušeně řečeno "daňové".
Pro mé pochopení, ještě jednou:
Nákupní cena 59 500,-- vč DPH eviduji v peněžním deníku jako nedaňovou položku a uplaňuji DPH Což je 9 500,-- na vstupu.Pro odpočet daně z příjmu na konci roku budu uplatňovat podle odpisů - výpočet mi je jasný, ale jakou cenu mám uvést - cena pořízení: cena 59 500,-- nebo cena snížená o DPH tedy 50 000,--?
Děkuji za odpověď Iva
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 10. 2005 10:19
Prosím poraďte,
vedu DE a koupila jsem nákladní automobil za hotové. Jak zaúčtovat nákl. automobil a jak odepisovat (účetní nebo daňové odpisy). Auto jsem koupila v hodnotě 59 500,-- vč. DPH (jsem plátcem DPH). Děkuji za odpověď Iva