Re: kdy vzniká nárok na dovolenou
Děkuji moc, v práci tvrdí, že jsem neodpracovala 60 dní, takže nárok na dovolenou za tak krátkou dobu v práci nemám? Končím 31.1. a myslela jsem, že jeden nebo dva dny si můžu vybrat?
děkuji Nová
Ach jo, znalosti některých účetních jsou fakt dost tristní.
Dovolená za odpracované dny
§ 214 zákoníku práce č. 262/2006 Sb.
Zaměstnanci, jemuž nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok ani na její poměrnou část, protože nekonal v kalendářním roce u téhož zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů, přísluší dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce. Ustanovení § 212 odst. 1 věty druhé platí i zde
takže pokud jste v roce 2016 odpracovala min. 21 dní, máte nárok na 1/12 celoroční výměry, stejně tak v roce 2017, pokud odpracujete všechny dny (čerpaná dovolená se považuje za výkon práce) , tak máte rovněž nárok na 1/12 celoroční výměry.
§ 216:
"Pro zjištění, zda jsou splněny podmínky vzniku práva na dovolenou, se posuzuje zaměstnanec, který je zaměstnán po stanovenou týdenní pracovní dobu, jako by v kalendářním týdnu pracoval 5 pracovních dnů, i když jeho pracovní doba není rozvržena na všechny pracovní dny v týdnu; to platí i pro účely krácení dovolené, s výjimkou neomluvené nepřítomnosti v práci."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
27. 1. 2017 11:55
Prosím o pomoc. Pracovala jsem od 26.11.16-31.1.17 a v rámci zkušební doby jsem skončila. Vznikl mi nárok na dovolenou? děkuji moc Nová