Re: Dohadné účty
Nevím, kde to bylo účtované předtím. Firmu jsme převzali ke konci roku 2015. Služba se týkala jednorázové věci, a sice zpracování DPPO 2015 a faktura byla vystavená v dubnu 2016, čili po uzavření DPPO 2015. V inventuře jsem s tím měla ale počítat a zaúčtovat něco na 389, což jsem neudělala a teď bych to potřebovala dostat do nákladů v roce 2016.
Aha, no vidíte to a mě vedení řeklo, že to mám špatně, že to mělo být na tom účtě 389 jako odhad a teď že to mohu dát do nákladů 2016 pouze v případě, že bude vnitropodniková směrnice o časovém rozlišení, že do určité částky není časově rozlišováno. Tak jsem z toho jelen.
nene nemám žádné směrnice. Ve vedení je auditor, ale tak si tak jako říkám, jestli mě vůbec vnímali, o co mi šlo. :( auditovana uctovana spolecnost neni. jen me zarazilo, ze to je spatne zauctovana faktura. rekli mi, že v nakladech byt nemuze, jelikoz se tyka roku 2015. Ale je na fakture napsane pouze zpracování DPPO 2015.
Re: Dohadné účty_opakující se výdaje
Nemohla jste v roce 2015 udělat dohadnou položku na službu, která byla poskytnuta v roce 2016.
Pro lepší vysvětlení - představte si, že by Vám klient dnes zadal kontrolu zpracování účetnictví za rok 2014. Nebudete "otvírat" rok 2014 a nebudete do něj evidovat zpětně náklady na práci, kterou provedete dnes. I když se kontrola týká roku 2014.
Pokud by služby byly poskytovány v průběhu roku 2015, ukončeny a fakturováno v roce 2016 a bylo by tak účtováno o těchto nákladech pravidelně, tak lze využít možnosti, kterou dává pokyn D 22
Doporučuji k pročtení Pokyn GFŘ D 22
K § 23 odst. 2
bod 1. odrážka 3
- za pravidelně opakující se daňové výdaje, popř. příjmy, se považují pravidelně se opakující částky např. placené pojistné, které se nekryje s účetním (zdaňovacím) obdobím, úhrada za činnost auditorů a daňových poradců vztahující se k předcházejícímu účetnímu (zdaňovacímu) období
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
27. 1. 2017 21:25
Dobrý den, moc prosím o radu. Stalo se mi, že jsem loni nezaúčtovala do inventury nic na dohadný účet pasivní. Jenže po podání DP za 2015 jsem obdržela fakturu (vystavena v dubnu 2016) týkající se nákladů - služba- účetnictví - zpracování DP 2015). Jak dostanu tuto položku do nákladů 2016, prosím? Lze to nějak, abych to nemusela dávat nedaňově? děkuji za radu