Re: Nárok/krácení dovolené
Je to tu denně, furt dokola. MD je výkonem práce, takže pokud požádá o čerpání hned po skončení MD z důvodu následného čerpání RD se krátit nebude. Pokud nepožádá, sečtete případné nepřítomnosti před a po MD a krátíte tak jak jste uvedla. O 1/12 za prvních 100 zameškaných dnů, za každých dalších 21 dnů o další 1/12. Zatím to řešíte dost předčasně, nevíte, zda nebude marodit, zda si požádá o čerpání nebo jí zůstane dovolená schovaná až do návratu z RD.
Děkuji za odpověď. Ano jsem si vědoma, že to tady je už vícekrát, teď se mi podařilo najít podobnou odpověď...Ještě jednou děkuji. Právě že sama zaměstnankyně mě požádala, abych ji řekla na kolik dní dovolené má nárok, právě kvůli tomu, že si chce vybrat dovolenou než nastoupí na MD, nerada by šla na nemocenskou, kvůli financím. Děkuji.
No ale nechápu PROČ ten dotaz hned nenapíšete úplně? Z jakého důvodu zjišťujete nárok nyní. Tak by odpovědi mohly být přesnější, ne jen obecné.
Doba PPM se pro účely dovolené počítá jako výkon práce.Ano, pokud bude alespoň 60 dnů, počítáte s ročním nárokem. Krátilo by se jen v př.nemoci či neodprac.dnů (volna) za prvních 100 atd.
Zejména nebude krácena roční dovolená pokud zaměstnankyně před skončením PPM požádá o určení řádné dovolené tak, aby čerpání
navazovalo na skončení PPM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
31. 1. 2017 13:38
Dobrý den,
prosím o radu. Zaměstnankyně má nastoupit na mateřskou dovolenou, termín porodu má 20.6.2017. Chci se zeptat, jaký má nárok na dovolenou na rok 2017? Počítám takhle správně? Pokud odpracuje 60 dní, tak bude mít nárok na celou dovolenou tj. 25 dní. Ale budu ji muset krátit po 100 dnech nepřítomnosti o 1/12 jak bude na MD a po dalších 21 dne nepřítomnosti o další 1/12? Děkuji za vysvětlení.