Re: Roční zúčtování - termín
Mockrát děkuji :-) Ještě se zeptám, zaměstnanci vychází veliký daň. bonus, má 4 děti a celý rok nic neuplatňoval. Když mu tedy vyplatíme ve mzdách za březen, musíme požádat fú o proplacení do konce února, aby se to pokrylo? Zálohy na daň platíme v řádech stovek za měsíc a takhle bychom dorovnávali několik let. A co chtít po zaměstnanci, stačí když donese kopie rodných listů a potvrzení od zaměstnavatele manželky, že neuplatňovala daň. zvýhodnění na děti? Děkuji
Aha ještě jsme nikdy nedělali, zaměstnanci si vždy sami podávali daň. přiznání. Takže stejně bude vždy měsíc tak minimální prodleva, když vyplatíme zaměstnanci a než nám fú vrátí. A jak se to prosím dělá, když takových zaměstnanců přijde třeba 10, menší firma přece nemá hned na vyplacení. Děkuji moc za ochotu a rady, já
vždy vytiskla jen potvrzení o zdaň. příjmech tak teď na to koukám :-)
Paní Líbo ještě bych Vás chtěla poprosit o radu, jestli vůbec zaměstnanec může uplatit daň. bonus? Je to nějaké zamotané, děti s ním nežijí ve společné domácnosti, v průběhu min. roku se rozvedl a bydlí jinde a já teď nevím, jestli mu můžu děti uplatnit? Podle čeho se to posuzuje? Manželka příjmy nemá, takže ta nic uplatňovat nemůže. Děkuji
Logicky nárok nemá.
§ 35c:
"...na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti..."
Očividně to na vás zkouší. Jestli se rozvedl během roku, tak třeba má nárok na poměrnou část. Z rozsudku by mělo být zřejmé, kdy přestali vést společnou domácnost.
Nám právě snad ani žádný rozsudek nepřišel, jen koncem roku 2015 žádost od soudu o poskytnutí údajů o mzdě kvůli stanovení výživného, to sám platil někdy od začátku roku 2016, z výplaty jsme mu nic nestrhávali a v 7/2016 mám poznámku o tom, že uvedl, že je rozvedený. To aby byl člověk jako detektiv. Teď tedy vůbec nevím co dělat.
To není žádný rozvodový rozsudek. Ale pokud Vám takový dotaz od soudu přišel už v listopadu 2015, tak to vypadá, že v roce 2016 už mu soud vyměřil platit výživné, čili s dětmi nevedl společnou domácnost. Daňové zvýhodnění na děti mu nedávejte, nemáte žádný doklad o tom, z kterého by bylo jasné, dokdy s nimi vedl společnou domácnost.
Děkuji Vám, také si myslím, že bychom mu zvýhodnění dávat neměli,
jen je problém, že si na tom trvá, děti zapsal do prohlášení a já netuším, jestli mu teď můžu roční zúčtování odmítnout když máme povinnost ho provést. Na fú mu prý potvrdili, že nárok má, jenže písemně nic není a aby potom tuto částku ještě za několik měsíců fú nevymáhal po nás jako po zaměstnavateli.
Re: Roční zúčtování - děti u manželky
Takže zaměstnanec vše v Prohlášení vyplnil a přinesl potvrzení a další potřebné doklady. A Vy se i přesto nyní obáváte, že v Prohlášení lhal a že v případě kontroly by po Vás chtěli vrátit vyplacené bonusy. Je to asi tak?
Měla jsem u jednoho zaměstnance trochu problém zjistit, od kolika zaměstnavatelů jeho manželky by mi měl donést Potvrzení od zaměstnavatele druhého.. . Tak jsem zpracovala Přílohu k Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, kde zaměstnanec prohlašuje, že "v rámci téže společně hospodařící domácnosti neuplatňuje daňové zvýhodnění na mnou vyživované děti (xy, ab, ..), podle § 35c odst. 6 zákona žádná jiná osoba" a kde je dále uvedeno "Údaje o partnerce, žíjící se mnou ve společně hospodařící domácnosti" /jméno, příjmení, adresa bydliště/ a hlavně kde uvede název a adresu jejího zaměstnavatele. Případně od kdy je kde zaměstnaná.
Vlastně jsou to obdobné údaje, které se musí pro daňové zvýhodnění na děti uvádět do Prohlášení od roku 2017.
Zkuste se ještě poradit s nějakou erudovanou mzdovou účetní.
Děkuji Vám moc za obsáhlou odpověď. Ano je to přesně jak jste psala. Ráda bych vyhověla zaměstnanci a zároveň mám obavy, že není splněna podmínka žití ve společně hospodařící domácnosti. Vzhledem k tomu, že se zaměstnanec rozváděl, měnil bydliště a platí výživné.
Na druhou stranu by měl ručit za uvedené skutečnosti v prohlášení, ale je zde i kolonka "nárok na uznání slev za plátce ověřil" a já mám jen prohlášení manželky a kopie RL dětí, to že žije s dětmi ve společně hospodařící domácnosti nijak ověřeno není.
Děkuji už jsem se s ním domlouvala. Ale v případě, že budou děti v péči matky, která ale nemůže slevy uplatnit, co potom? Ještě jednou děkuji za trpělivost a omlouvám se že se v tom tak piplám. Jen bych nerada udělala něco špatně zvlášť když se nejedná o malou částku.
Z rozvodového rozsudku zjistíte, odkdy je má matka v péči - od kdy on platí výživné, tzn. od kdy nežije s dětmi ve společné domácnosti. Někdy tam bývá psáno, že nežili ve společné domácnosti už dříve od..., takže si to pročtěte.
Od té doby, co je má v péči matka, nemůže on zvýhodnění uplatnit, přestože nemůže ani ona. Neuplatní je za tu dobu nikdo. Podmínkou pro uplatnění je společná domácnost. Určení placení výživného znamená, že není společná domácnost s dětmi.
Děkuji Vám, zkusím ho tedy požádat o to rozhodnutí soudu,
ale podle toho výživné má děti v péči právě ta manželka.
Akorát ještě nevím, co s těmi měsíci, kdy rozvod probíhal. Jestli
by tam měl alespoň nárok na několik měsíců. Ach jo to je zase
komplikované :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
2. 2. 2017 14:39
Dobrý den,
jaký je prosím termín pro roční zúčtování? Zaměstnanec do 15.2. musí podepsat žádost o roční zúčtování a dodat doklady, mzdovka musí provést výpočet a vyplatit přeplatek nejpozději do 31.3. (tj. ve mzdách za únor)? A do kdy podat žádost na fú o proplacení?
Děkuji