Re: návštěva lékaře
>>>Prosím o radu.
>>>
>>>Jsem mzdová účetní a zaměstnanec mě donesl 3x
>>>propustku /za sebou 3 dny navazující/ za celodenní
>>>ošetření
>>>na zubní klinice. Poté čerpal ŘD.
>>>
>>>Dle ZP víme, že zaměstnanec má nárok na dobu nezbytně
>>>nutnou.
>>>Platí to i na 3 po sobě navazující dny? Na každý den
>>>je 1 propusta s datem, zubní kliniky.
>>>
>>>Děkuji
>> Obcházení PN .
>
>každý má vlastní zkušenost se zubařem, nikdy u něj
>nejste celý den. Dělám to tak, že zaměstnancům beru jednu
>propustku na max půl den(pokud nejsou u doktora hodně
>daleko), druhou polovinu pracovní doby si píší
A podle čeho jste si jistá, že to nikdy nezabere celý den? Např. u nás často, a to mám zubní ordinaci v místě zaměstnání. A i když sestra ví, že přijdu na řadu až za několik hodin, tak nemůžu odejít a vrátit se později. Když jsem objednaná na později, tak mám problém stihnout vlak večer domů. Ale k původnímu dotazu - když jsou to 3 dny za sebou na klinice, tak to určitě není běžné ošetření a také bych to viděla na PN, nebo si vybrat dovolenou (když zaměstnanec řeší, že by nedostal náhradu mzdy).
>dovolenou
Znáte to pokud zaměstnanec je vychytralý a zubař to neřeší tak je pro zaměstnance výhodnější návštěva lékaře, která je placená průměrem.
Určitě to neobchází zubař ale zaměstnanec, kterému by se první tři dny při PN neplatilo nic a takto doufá, že se mu 3 dny zaplatí průměrem
Nemůže to být v pořádku, propustka je na dobu nezbytnou na ošetření, což určitě nemůže být 3 dny a každý den celých 8 hodin. To by zcela jistě musel být hospitalizován. Na propustce určitě není od lékaře potvrzeno, že doba ošetření trvala 8 hodin. Zaměstnanec je povinen překážku v práci věrohodně prokázat, tak ať se snaží. Celodenní propustka s jedním razítkem od zubaře a nic víc, dle mne, není jasné prokázání, že ošetření takto dlouhou dobu trvalo a nebylo možno provést mimo pracovní dobu.
Tazatelka přímo uvedla "za celodenní ošetření na zubní klinice"
Takže buď v dotazu uvedla něco, co není na propustce uvedeno, nebo lékař uvedl "celodenní ošetření". Pokud je tam od lékaře uvedeno "celodenní ošetření", tak co jiného měl zaměstnanec donést za potvrzení od lékaře, aby věrohodně prokázal nepřítomnost?
Je na mzdové účetní, aby rozporovala potvrzení od lékaře?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
3. 2. 2017 10:46
Prosím o radu.
Jsem mzdová účetní a zaměstnanec mě donesl 3x propustku /za sebou 3 dny navazující/ za celodenní ošetření na zubní klinice. Poté čerpal ŘD.
Dle ZP víme, že zaměstnanec má nárok na dobu nezbytně nutnou.
Platí to i na 3 po sobě navazující dny? Na každý den je 1 propusta s datem, zubní kliniky.
Děkuji