Re: Pro paní Jiřku - FO-hypotéka xzáv.či
V dodatečném přiznání se nezměnila výše daně.. ale změnily se zálohy... na popud z kontrolního FU jsempřepočítala jak měly ty zálohy správně vypadat.. odvedla je.. a vydala nové potvrzení - pro FO na daňově přiznání... a na FU tvrdí, že jim to nevezme program, protože se nezměnila daň.. co myslíte?
U úroků z hypotečního úvěru skutečně nelze dělat zúčtování, takže mu neměla být vrácena daň firmou, ale finančním úřadem. Ale nerozumím tomu, proč by se měly měnit daňové zálohy v průběhu roku, protože v průběhu roku lze uplatňovat 1/12 předpokládaných úroků, a to jak u stavebního spoření tak u hypotéky. Akorát že zúčtování lze udělat jen u stavebka a u hypotéky se musí podat přiznání.
--
Ano, takto proběhlo..dala jsem potvrzení z firmy kolik si uplatnil odpočtů z hypotéky. 1/12 každý měsíc z předpokladu. Roční zúčtování daně jsem neudělala, ale vydala potvrzení o příjmu, aby si udělal sám Daňové přiznání. ALE SKUTEČNĚ zaplacené úroky byly skutečně nižší, tudíž já ve firmě jsem mu srážela méně záloh, proto jsem chtěla opravit a za firmu doplatit - tak jak mi to poradili na FU - kontrolním. Ale paní která dělá FO tvrdí, že mi nic nevrátí, protože nemůžu opravovat zálohy...ale já za firmu skutečně zaplatila . sice pozdě - více než kolik bylo původně.... ach jo. je to zamotané.. já vím..
Ale to, že skutečné uroky pak byly menší, se Vás už přece vůbec netýká. Podívejte, zaměstnanec mi přinese začátkem roku 2005 potvrzení z banky o předpokládaných úrocích na rok 2005. Já mu budu z uvedené částky uplatňovat měsíčně 1/12. Po skončení roku 2005 mu přijde potvrzení z banky, kolik skutečně v roce 2005 na úrocích zaplatil. To už se mě netýká, já mám daňové zálohy sráženy správně na základě potvrzení dodaného začátkem roku, nic zpětně už nepřepočítávám. Vystavím mu potvrzení o zdanitelných příjmech a on si udělá daňové přiznání, kde uvede částku skutečně zaplacených úroků. Kdyby byly předpokládané úroky velké a měsíční daňové zálohy by mu vyšly nulové a pak se ukáže, že skutečně zaplacené úroky byly mnohem nižší, může se stát, že on bude muset daň ještě doplatit, ale to už je fakt jen jeho věc.
Paní na Fú vám špatně poradila, o vratku záloh si zažádejte odd. daně z příjmu ze závislé činnosti - pokud jste to opravovala v roce 2005 tak se vám to asi promítne do výkazu za rok 2006?
Paní na dani z příjmu FO do toho nemá co mluvit.
--
Asi jsem se špatně vyjádřila, neudělala jsem ve firmě roční zúčtování daně.. předala jsem zaměstnanci, ten si udělal roční zúčtování jako FO. Já ve firmě právnické jsem měla vyšší odpočet úroků z hypotéky. Daňař mě ujistil,ž e se to opraví v daň. přiznání FO. Potom jsem byla na školení, kde jsem zaslechla, že mám chybně odvedenou daň ve firmě a že se to nesrovná, i když si to odvede FO. Tak jsem šla na FU na kontrolní oddělení, kde mi řekli, jak mám udělat opravu v právnice osobě - záv. činnnost.. a odvést zálohovou daň. Tím vznikl přeplatek na Daň. přiznání FO. a tohle nechce FU vrátit, že prý neopravuju výši daně, ale zálohy....
Poplatník, který má hypotéku a uplatňuje si měsíční odpočty úroků z hypotéky je povinen ze zákona podat daňové přiznání! Vystavíte mu potvrzení a nic nepřepočítáváte. V daˇovém přiznání se uvede skutečná výše úroků a skutečně sražené zálohy. Tím se to srovná. Obávám se, že měl daňový poradce pravdu, i když to zpočátku tak nevypadalo.
Zálohy se opravují pouze v jednom případě: poplatník, který měsíčně uplatňoval odpočty z úroků ze stavebního spoření (ne z hypotéky) nepožádal o roční zúčtování daně a nebude si dělat daňové přiznání a to jen v tom případě, že skutečná částka byla nižší než částka předpokládaná. To znamená, že úroky uplatňoval, ale neplatil. Vztahuje se k tomu § 38h, odst. 9 zákona o dani z příjmu. Přeji pevné nervy.
Pokud už došlo k situaci, že jste něco opravovala na zálohách, rozdíl si sama vyrovnáte v následujícím odvodu (za rok 2004 lze opravit zálohy nejpozději do 31.3.2005)
--
TAK a ted jsem mluvila znovu s FU kontrolní oddělení a paní mi řekla, že pokud bych nazaplatila z firmy tak mi doměří penále, že ji nezajímá, že FO to doplatila:))) a FO má přeplatek a to zase nezajímá paní na FU, která dělá FO:))))) se z toho:))))))))))))))
no, asi to udělám, tak, že si daň zálohovou odvedenou na FU vezmu zpět tak,ž e další měsíc odvedu míň a napíšu si tam, že jsem to spletla :))) apřiložím si všechny papíry... co jsem chtěla podnikat.. jinak to nevidím... asi se tam s nimi nedomluvím.... takže iniciativní blbec je horší než třídní nepřítel:))))))))))
přepočtěte znovu každý měsíc s tím, že u šéfa neuplatníte ten odpočet - vypište nový výkaz za firmu (PO) - oni podle mne nahodí do počítače jednotlivé platby a předpisy a vyjede jim penále...to že máte přeplatek na FO je opravdu nedůležité..pro ně je to jiný daňový subjekt,který nemá s PO nic společného..
Musíte jednat s oddělením daní z příjmů osob ze závislé činnosti. Měla jste začátkem toho roku, o kterém mluvíte, od toho zaměstnance potvrzení o PŘEDPOKLÁDANÝCH úrocích na ten rok? Pokud ano a na základě toho jste mu každý měsíc uplatňovala 1/12 z uvedené částky, pak to bylo správně a nci jste neměla zpětně předělávat. Pokud jste to předělala, pak to nebylo správně. Sražené daňové zálohy z jeho mezd byly správné ty původní a z toho musíte vycházet při jednání s úřednicí. Původní rada od daňového poradce byla správná. Asi tam budete muset zajít osobně.
----
Tak to potom nechápu, proč mi na FU řekli - kontrolní oddělení - které přijde sem ke mně na kontrolu - že mi to za firmu doměří, protože podle par. 45 Zákona o správě daní a poplatků nesmí zaplatit daň jiný subjekt...a že mi penále doměří... a nezajímá ji, že si to doplatil sám:)))))))) jako FO v daňovém přiznání.Zvláštní je, že paní na FU, která dělá FO nechápe proč to opravuji, podle téhle paní je zase v pořádku tak jak to původně proběhlo???? :))))))
Nicméně děkuji za rady a povzbuzení.
--Ještě pro paní Jiřku, díky za rady ohledně těhotné, která pracuje jako OSVČ, bohužel ji mateřská asi o 8 dnů uteče.. záleží podle toho jak se to narodí, ale vypadá to, že jsme to prošvihli, už nešlo zpětně opravit a doplatit... neuspěli jsme..
ale díky za radu
Blanka
Blanka...
-----
ano, přesně takhle to řekla paní Procházková na školení.. Právnická osoba je jasná, to chce paní i zkontrolního z FU, ale na FO mi nechce paní vzít dodatečné přiznání, kde ji vysvětluju, že jsou placeny jinak zálohy a nechce mi vrátit přeplatek... a to mi jde.. vysdvětluje mi, že to nevezme počítač.. a že nemám co dávat dodatečné.. nebo opravné... to je jedno..protože se nezměnila výše daně.. ale jen ty zálohy.. není to nějak uhozený? paní z kontrolního z téhož FU mi říká, že je to správně. a poradila mi, že se mám obrátit na Finanční ředitelství.. tak asi začnu psát dotaz....???
---díky za odpověď
Blanka
---------------------------------
Asi bych to vůbec neřešila, jak říká paní Jiřka, nic jste neměla opravovat, Váš původní postup je v souladu se zákonem, zaměstnanec si podal daňové přiznání, kde mu vznikl nedoplatek a který následně zaplatil. Vám žádný přeplatek ani nedoplatek nevzniká, tak nechápu, proč se chcete obrátit na Finanční ředitelství. Z FÚ po Vás něco chtějí? A taky nechápu o jaké dodatečné přiznání jde, které podáváte. Přece děláte jen vyúčtování daně ze závislé činnosti. Asi jsem to dobře nepochopila.
---------
Ano, dělám vyúčtování ze závislé činnosti.. ta FO je pan šéf, který si dělá sam daň. přiznání, protože má hypotéku, tak proto vrtám i do FO. A ano, FU ze závislé činnosti chce abych doplatila za firmu menší odvednou daň, FU FO nechápe proč chci přeplatek, tak je to.. stojím mezi nimi a nevím kdo co chce...:)
ale nechám to uležet... díky za názory....
Jestli se k něčemu dopídím, dám Vám vědět...
Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 10. 2005 9:06
Dobrý den, moc prosím o Vás názor.
V měsíčních zálohách ze záv.činnosti jsem odpočítávala na hypotéku (je to šéf a chtěl to) úroky. Na konci roku samozřejmě přišla jiná částka, než která byla uvedena původně. Na radu daň. poradce se srovnalo v jeho ročním zúčtování jako FO. Po ukončení práce s daň. poradcem jsem se zúčasdtnila školení, kde jsem slyšela, že takto nelze, proto jsem zašla na FU na kontrolní oddělení, kde mi bylo sděleno,ž e to opravdu nejde, že mám přepočítat každý měsíc jak by správně vypadala odvedena daň za jednotlivé měsíce a za firmu odvést to co chybělo. A za FO podat dodatečné přiznání, kde uvedu, jiné zálohy z firmy odvedené na FU. Takže, FO měla přeplatek a právnická osoba nedoplatek, tkerý jsem zaslala na FU - tak jak mi řekli na zmíněném FU.
Teď mi volá paní, která je správce daně a tvrdí, že jsem vůbec neměla podávat dodatečnépřiznání za FO, protože se neměnila výše daně ale výše záloh, a ona to prý nemůže dát dopočítače. (přitom jsem ji předtím osobně navštívila a ptala se jak provést)Prý zůstane odvedená daň 2x na FU a ona to FO nevrátí, protože jí nemá co vracet. Přitom na kontrolním mi zase řekli, že mi z nedoplatku doměří penále.. takže jsem blázen?
Co teď?
Díky za Vaše rady
Blanka