Studium do důchodu

• (neregistrovaný)

6. 2. 2017 12:07

Dobrý den, narodila jsem se ke konci 50.let. V 80.letech jsem nemohla z důvodu nemoci v rodině pracovat. Zajímalo by mě, zda se počítá 4.leté studium na střední škole do důchodu. Děkuji Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 2. 2017 12:14

Líba (neregistrovaný)

Re: Studium do důchodu
      "Účast na důchodovém pojištění z titulu náhradní doby pojištění se týká:
      osob, které se soustavně připravují na budoucí povolání studiem na střední nebo vyšší odborné škole (dále jen "střední škola") nebo vysoké škole v České republice, a to po dobu prvních šesti let tohoto studia po dosažení věku 18 let v období před r. 2010"

• 6. 2. 2017 12:33

Jana Nov. (neregistrovaný)

Jestli jsem to dobře pochopila, tak se mi počítá jen 1 rok. Studovala jsem od 15 do 19 let, počítá se tedy jen rok od 18 do 19 let? Pokud nemám odpracováno a jsem bez práce, musím si platit sama důch. pojištění, abych mohla do důchodu?

• 6. 2. 2017 12:50

Líba (neregistrovaný)

Ne, to studium od 15 do 18 let se vám také počítá. Jenom studium po 18. roce věku by se vám počítalo maximálně v rozsahu 6 let.

Možná budete mít i jiné náhradní doby. Píšete, že jste o někoho pečovala, teď jste pravděpodobně evidovaná na ÚP. Nejdřív si spočítejte tohle, dřív než zbytečně začnete platit dobrovolné důchodové pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).