Re: pořizovací náklady před ohlášením ži
Pak výdaje do roku, kdy jste je zaplatila.
Re: pořizovací náklady před ohlášením ži
Nebojte, ZDP § 5 odst. 7) to jistí
(7) U poplatníka s příjmy podle § 7 a 9 se přihlédne i k zásobám pořízeným v kalendářním roce předcházejícím roku, v němž zahájil činnost. Totéž platí obdobně i pro jiné nezbytně vynaložené výdaje spojené se zahájením činnosti.
Re: pořizovací výdaje před ohlášením živ
Nevedete účetnictví, takže nemáte náklady, ani zřizovací náklady, ..
Vedete DE, evidujete výdaje. A evidujete je k datu, kdy byly vynaloženy. Máte jedno IČ, máte jednu daňovou evidenci. Můžete pro vlastní potěchu evidovat příjmy a výdaje související s jednou živností jako jednu činnost a příjmy a výdaje související s druhou živností jako druhou činnost. Na vyplnění DPFO to ale nebude mít vliv.
Evidovat příjmy rozděleně by bylo zapotřebí v případě, že byste uplatňovala výdaje procentem z příjmů podle § 7 odst. 7) ZDP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
6. 2. 2017 12:40
Dobrý den, jsem osvč provozuji internetový obchod, ve zkratce: uplatňuji skutečné výdaje ne paušál a nejsem plátce dph Nyní jsem si udělala rekvalifikaci a ohlásila další živnost. Chci se zeptat, vznikly mi výdaje na konci roku 2016, ale novou živnost jsem ohlásila až v lednu 2017. Zřizovací náklady v r. 2016 mám přiznat v daňovém přiznání za r. 2016 i když živnost byla ohlášena až v r. 2017? Nebo když se výdaje vztahují k nové živnosti, tak jej budu účtovat až za r. 2017? Děkuji za pomoc