Re: Pozemky
Pak Vás čeká šílená práce. Zjistit, které pozemky byly prodány a nejsou vyřazeny. Které pozemky byly nově pořízeny a nejsou zařazeny. Ze kterých pozemků byl prodán jen kousek, a ten kousek není z obchodního majetku vyřazen. Kterých pozemků se týká změna výměry při obnově katastrálního operátu.
Musíte projít uzavřené smluvy, porovnat se zápisy na Katastru. POZOR, ne každá smlouva musela být nakonec do Katastru zapsána! Tohle je na hodně dlouho, doporučuji v každém případě konzultovat s nadřízeným. Protože, až bude celá práce za pár měsíců hotová, tak se rozdíly musí projevit i v účetnictví společnosti.
Má společnosti auditora? Pokud ano, doporučuji konzultace.
Už jsem si dala tu práci, že jsem všechny pozemky porovnala s KN - vím, které jsou naše a které ne. Teď problém v tom, že nevím, zda mohu jen tak bez podkladů vyřazovat pozemky(neznám datum kdy byly vyřazeny), které již nemáme i když jsou vlastně už vyřazeny starým programem.Jsou tam i pozemky, které bych měla zařadit do roku 2016 a v roce 2017 zase vyřadit, jelikož už je nemáme ale inventury jsou uzavřené i s těmito chybami a potřebuji aby konečné stavy seděly. Auditora bohužel nemáme, jsme obec. Jde mi spíše o to, zda to vůbec můžu takhle obelhat aby mi vyšly inventury 2016
Ještě mně napadá jedna možnost, u některých pozemků třeba mohlo dojít ke změně operátu na LV, to ale bývá na LV vyznačeno. Při této změně se někdy mění jen výměry, někdy i parc. čísla. Ještě větší změny bývají s komplexními pozemkovými úpravami, to se potom mění i čísla parcel a v LV tzv. "nezůstane kámen na kameni". O toto ale asi ve vašem případě nepůjde. Tyto úpravy se totiž dělají v celém katastru (někdy s výjimkou intravilánu obcí), takže by potom v daném katastru nesouhlasilo s evidencí KN prakticky nic, nejen výměry. V takovém případě mi nezbývá nic jiného, než dotčené pozemky vyřadit a zařadit znovu s novými údaji a také s nově vypočítanou cenou, nedá se to jinak než sečíst vyřazované a při novém zařazování si spočítám poměrně podle výměr nové ceny.
Děkuji. O to co píšete pravděpodobně nepůjde, jelikož nesouhlasí když to přeženu tak 1/4 pozemků. Bývalá paní účetní pozemky spravovala v jiném programu do kterého já již nemám přístup a v tomto programu, ve kterém měly být spravovány nic nedělala. Poslední pohyb v programu jsem našla v roce 2006 a teď to potřebuji dát dohromady abych v tom mohla normálně fungovat. Nebojím se té práce, ale spíš následné kontroly - aby z toho nebyl nějaký problém když to nemám ničím podložené. Další problém je v tom, že jsem se to dozvěděla až teď po inventurách tudíž inventury jsou špatně.
:-) je to takto:
Bývalá paní účetní měla program pro evidenci majetku a ještě jeden program, ve kterém se majetek dal evidovat taky - používala tedy tento druhý. Ten byl však po jejím odchodu smazán a v počítači zůstal pouze ten původní, nepoužívaný. Naposledy jsme dělali inventury v roce 2014 kdy paní účetní používala ten svůj program a porovnávala konečné stavy s účetním programem, který je správně. V roce 2014 tedy inventury byly udělány správně. Jenže v roce 2015 inventury z určitých důvodů neproběhly. A v roce 2015 a 2016 se ani v jednom z programů na majetek nic nedělalo - evidovalo se pouze v účetním programu. Účetní program by tedy měl být správně. To zjistím až jestli mi po vyřazování, zařazování, změnách cen apod. vyjde ten samý konečný stav.
To absolutně netuším. Zkusím zjistit, to by mi hodně pomohlo. Mám ještě jednu otázku - když teď zařazuji pozemky dle inventurního soupisu z roku 2014 a neznám vůbec datumy kdy pozemky byly původně zařazeny, mohu použít datum např. 30.12.2016? Většinu těch pozemků stejně v roce 2017 zase vyřadím, protože nejsou naše dle KN. Teď je ale potřebuji zařadit aby mi vyšly inventury 2016, protože v účetnictví tyto pozemky taky nejsou vyřazeny - paní účetní pravděpodobně vůbec neporovnávala evidenci majetku s výpisem z katastru nemovitostí a prodané pozemky zkrátka vůbec nevyřazovala. Vím, že je to hrozný zmatek, ale sama tomu pořádně nerozumím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
6. 2. 2017 16:03
Prosím o radu.
Jako nová účetní jsem začala letos dělat poprvé inventury, při kterých jsem zjistila následující věc:
účet 031 - pozemky nám absolutně nesedí - jsou zde pozemky, které již dávno nemáme a pár pozemků, které máme, ale nejsou zařazeny. Koukala jsem do starších inventur a zjistila jsem,že bývala paní účetní účtovala v jiném programu, ve kterém pozemky jakžtakž seděly (ale také chyby ve srovnání s katastrem nemovitostí) - tento program však již není funkční. Máme i pozemky u kterých se změnily např. výměry či ceny... Proto bych prosila o radu, co s tím dělat?
MOC DĚKUJI