Re: Dodatečné vyúčtování ze závislé činn
Uvedl požadavek na slevu na dani na manželku ve své žádosti o roční zúčtování daně za rok 2015?
Požádal nyní o vystavení Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění za rok 2015?
Výpočet ročního zúčtování mu bude jako příloha k DPFO k ničemu.
Samozřejmě požadavek na slevu neuvedl i když vysvětlení k tomu dostal dostatečné a o potvrzení nepožádal. Navíc je stále někde na stavbách, já se s ním nepotkám. I jeho kolegové mu říkají "mlčoch" Nyní za rok 2016 jsem mu to vysvětlovala asi 6x než pochopil, že pokud má manželka jen rodičovský příspěvek, tak si ji může uplatnit. Je to velká částka, byla by škoda, aby o to přišel. Takže mu mohu vystavit Potvrzení o zdanitelných příjmech s tím, že tam bude uvedeno, že roční zúčt. bylo provedeno a přeplatek ve výši 600 Kč byl vrácen na dani, že. On si podá - nebo mu spíše vypíšu daňové přiznání za 2016, tam bude vše, co si může uplatnit, v některé kolonce předpokládám, že se odečte 600, co již dostal a on si toto "opožděně" může podat? Nevím, zda jsem to zase nezamotala...Tuším, že je tam pokuta za pozdní podání 500 Kč, že?
Nyní ji
>>>za rok 2016 chce uplatnit a tvrdí, že si ji mohl
>>>uplatnit i za rok 2015
>>>a chtěl by si ji dodatečně uplatnit. Žádnou
>>>dodatečnou
>>>věc jsem zatím řešit nemusela a nevím si rady.
>>>Předpokládám, že varianta, že bych mu dala výpočet
>>>jeho ročního zúčtování za 2015, aby si on podal
>>>přiznání
>>>možná asi není, že?
>>>Děkuji za rady
>>
>>Uvedl požadavek na slevu na dani na manželku ve své
>>žádosti o roční zúčtování daně za rok 2015?
>>Požádal nyní o vystavení Potvrzení o zdanitelných
>>příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na
>>daň a
>>daňovém zvýhodnění za rok 2015?
>>Výpočet ročního zúčtování mu bude jako příloha k DPFO
>>k ničemu.
>
>Samozřejmě požadavek na slevu neuvedl i když
>vysvětlení k tomu dostal dostatečné a o potvrzení nepožádal.
>Navíc je stále někde na stavbách, já se s ním nepotkám.
>I jeho kolegové mu říkají "mlčoch" Nyní za rok 2016
>jsem mu to vysvětlovala asi 6x než pochopil, že pokud
>má manželka jen rodičovský příspěvek, tak si ji může
>uplatnit. Je to velká částka, byla by škoda, aby o to
>přišel. Takže mu mohu vystavit Potvrzení o zdanitelných
>příjmech s tím, že tam bude uvedeno, že roční zúčt.
>bylo provedeno a přeplatek ve výši 600 Kč byl vrácen na
>dani, že. On si podá - nebo mu spíše vypíšu daňové
>přiznání za 2016, tam bude vše, co si může uplatnit, v
>některé kolonce předpokládám, že se odečte 600, co již
>dostal a on si toto "opožděně" může podat? Nevím, zda
>jsem to zase nezamotala...Tuším, že je tam pokuta za
>pozdní podání 500 Kč, že?
Když neměl povinnost podávat za rok 2015 daňové přiznání, tak se bude jednat o řádné a žádná pokuta nebude. Můžete vystavit potvrzení o zaměstnání a spočítat daňové přiznání, až mu řeknete co dostane od FÚ, tak myslím že rád přiznání podepíše a odnese na FÚ.
Děkuji, napsala jsem nahoře, že vypíšu DP za 2016 -mělo být 2015. Ne neměl povinnost, jen jsem mu za ten rok udělala roční zúčt. do mzdy. A tak první co mě napadlo, že se mu to dá vrátit zase jen přes mzdy a do toho se mi tam motalo vyúčt. ze záv. čin. To jsem moc ráda, že to jde přes vystavení Potvrzení a podání teď přiznání za rok 2015. Jste skvělí, děkuji za "nakopnutí" a za rady
Než se do toho pustíte, tak si opravdu nechte propočítat. Pozor na správné časové zařazení příjmů.
Příjmy, které se do příjmů manžela či manželky zahrnují (namátkový výčet, často chybně uplatňovaných):
veškeré příjmy od zaměstnavatele "v hrubém",
příjmy z podnikání, příjmy z nájmu atd.,
příjmy od daně osvobozené např. z prodeje nemovitosti, auta, cenných papírů,
všechny druhy důchodů,
nemocenská,
náhrada mzdy při pracovní neschopnosti,
ošetřovné,
podpora v nezaměstnanosti,
peněžitá pomoc v mateřství,
odměny pěstouna.
Mateřská, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, ošetřovné vyplacené v lednu 2015, se započítávají do vlastního příjmu manželky až ve zdaňovacím období roku 2015.
Naproti tomu mzda za prosinec 2015 vyplacená v lednu 2016 se zahrnuje do vlastního příjmu manželky/manžela ve zdaňovacím období roku 2015.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
8. 2. 2017 20:49
Při ročním zúčtování v 1/16 mi zaměstnanec tvrdil, že manželka má vyšší příjem a tudíž si ji uplatnit nemůže,
udělala jsem mu tedy roční zúčtování bez ní. Nyní ji za rok 2016 chce uplatnit a tvrdí, že si ji mohl uplatnit i za rok 2015
a chtěl by si ji dodatečně uplatnit. Žádnou dodatečnou věc jsem zatím řešit nemusela a nevím si rady.
Předpokládám, že varianta, že bych mu dala výpočet jeho ročního zúčtování za 2015, aby si on podal přiznání možná asi není, že?
Děkuji za rady