DPFO - prodej dřeva,zaměstnanec

• (neregistrovaný)

9. 2. 2017 8:01

Dobrý den, prosím o radu, jsem zaměstnána na HPP, v r.2016 jsem poprvé prodala dřevo z vlastního lesa za 29.500,- a někdo mě říká že jsem povinna podat daňové přiznání a někdo že nemusím, že se to vztahuje na ostatní příjmy do 30.000 a že nemusím nic přiznávat.
    Prosím jak to mám udělat, děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 2. 2017 11:40

Alex.. (neregistrovaný)

Re: DPFO - prodej dřeva,zaměstnanec
      Nemusíte, pokud nemáte ještě nějaké jiné příjmy a v součtu by to pak přesáhlo 30tis.

• 10. 2. 2017 13:21

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: DPFO - prodej dřeva_zaměstnanec
      Jen doplním přesné znění zákona o daních z příjmů k 31.12.2016

§ 10 Ostatní příjmy

(1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména

a) příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného nájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby a lesního a vodního hospodářství, které nejsou provozovány podnikatelem, a příjmů z provozu výroben elektřiny, ke kterému není vyžadována licence udělovaná Energetickým regulačním úřadem,
      ...

(3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny

a) příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 30000 Kč; přitom příjmem poplatníka, kterému plyne příjem z chovu včel a u kterého nepřekročí ve zdaňovacím období počet včelstev 60, je částka 500 Kč na jedno včelstvo,
      ...

S tím, že nejdřív musíte zkoumat, zda se nejedná o příjmy podle § 7 ZDP
      ...

§ 7 Příjmy ze samostatné činnosti

(1) Příjmem ze samostatné činnosti, pokud nepatří do příjmů uvedených v § 6, je

a) příjem ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, ..
      ...

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586/zneni-20161201

...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).