Re: Nejsité pohledávky
*** Rozptyl třiceti dnů je pro Vás "nejistota"? Tak to Vám nezávidím :-))))))) S těmi pohledávkami nic nedělejte - jen urgujte úhradu. A jaké účtování máte na mysli? Už je přece máte zaúčtované, ne? ***
Bdm napsala přesně to, co jsem chtěla napsat já. V příloze k závěrce můžete uvést souhrn pohledávek po splatnosti, ale stále ty pohledávky vedete v krátkodobých (pokud jejich splatnost byla kratší než jeden rok). Každý slušný program by měl umět diverzifikaci faktur.
U nás to funguje takto: pohledávky z roku 2004 mám na účtě 311.024, pohledávky z roku 2005 mám na účtě 311.025. Pokud k pohledávce tvořím opravnou položku (většinou podle Zák.o rezerách, ale i nedaňové OP), pak si pohledávku přeúčtuji 311.099/311.024(5) a tvorba OP 558(559)/391.099. A samozřejmě mám evidenci pohledávek, ke kterým byly tvořeny opravné položky (datum splatnosti, částka, kdy tvořena OP a v jaké výši, jak je pohledávka vymáhaná - pokud je atd.). Tuto evidenci pak přikládám k inventarizaci účtů při roční uzávěrce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 10. 2005 14:24
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu, na jaký účet by se účtovaly nejisté pohledávky?
Děkuji