Re: Nedobytná pohledávka
MOc děkuji, jste zlatá!!! Mám tu ale ještě jednu pohledávku, která by byla promlčená letos, tak na ni udělám opravnou položku, ale prosím poradíte mi jak??? Alespoň trošku laicky účtování a zbytek si pročtu pořádně, ale jen jestli mě nakopnete s tím zaúčtováním... Děkuji moc!
Prosím prosím a poslední dotaz: rozumím tomu dobře, že jsem měla udělat v lednu 2016 558/391 a v únoru (splatná byla 5.2.2016) udělat 391/558 a následně 546/311? Opravdu si moc vážím Vaší pomoci - zkouším si to nastudovat a jestli jsem to tedy správně pochopila...
Nejde o spojenou osobu, bylo o ní účtováno do výnosů a její rozvahová hodnota je 50 tisíc bez DPH (ono totiž byla výše 4 miliony - uf a on zaplatil o 50 tisíc méně). Byla vystavena v roce 2017 (splatnost až v roce 2012), takže byla tehdy ve výši 19% DPH. Takže 50 tisíc plus 19% DPH. Paní Alli, jak to, že to tak dobře umíte? Já pořád studuji zákony a když si myslím, že něco už konečně vím, tak mě zase něco překvapí...
Takže nejprve si nechte předložit smlouvu o dílo, tam se podívejte na řešení pozastávek (zda je odložena splatnost z důvodu reklamační lhůty a záruky za vady), zda jsou, v jaké částce a jak se musí o ně požádat, také zda nejsou dodatky, které řeší nedodělky, nedostatky a vady díla. Zda nebyl vystaven ODD a případně, jak byla řešena platba - zápočet atd.
V případě pozastávky také, zda o ni bylo řádně dle smlouvy požádáno.
No ODD nebyl vystaven a bylo to takto - reklamoval nějakou vadu díla. Tato vada byla opravena, ale on i přesto nedoplatil celou částku (prvotně měl doplatit 100 tisíc, ale doplatil už jen 50) - prostě to nezaplatí a můžeme dělat co chceme... Ještě se zeptám majitele zítra, jaký udal důvod. Ale splatnost posunuta nebyla - vada byla odstraněna už v době do toho data 2012...
>>>>>>>>>>To je snad překlep, byla vystavena 2017 se splatností
>>>>>>>>>>roku 2012?
>>>>>>>>>Ne, také mě to úplně překvapilo, ale dívala jsem se
>>>>>>>>>do
>>>>>>>>>roku 2007 (to byl boj najít fakturu) a opravdu to tak
>>>>>>>>>měli. Je to špatně???
>>>>>>>>Ale vy jste napsala 2017 ne 2007
>>>>>>>
>>>>>>>Omlouvám se, mělo to být: vystaveno v roce 2007 a
>>>>>>>splatná 2012! Chybička se vloudila :-(
>>zda jsou, v jaké částce a jak se musí o ně požádat,
>>také zda nejsou dodatky, které řeší nedodělky,
>>nedostatky
>>a vady díla. Zda nebyl vystaven ODD a případně, jak
>>byla řešena platba - zápočet atd.
>>V případě pozastávky také, zda o ni bylo řádně dle
>>smlouvy požádáno.
>No ODD nebyl vystaven a bylo to takto - reklamoval
>nějakou vadu díla. Tato vada byla opravena, ale on i
>přesto nedoplatil celou částku (prvotně měl doplatit 100
>tisíc, ale doplatil už jen 50) - prostě to nezaplatí a
>můžeme dělat co chceme... Ještě se zeptám majitele
>zítra, jaký udal důvod. Ale splatnost posunuta nebyla -
>vada byla odstraněna už v době do toho data 2012...
Mohu se ještě zeptat? My jsme udělali vše, co chtěl, ale on prostě zaplatit nechce, že není spokojený (to je taková subjektivní věc - někdo Vás ostříhá a ačkoliv to je uděláno super, tak Vám se to nelíbí), co se pak dá dělat? Majitel firmy se už spokojil s tím, že přišel o 50 tisíc, ale mě to v účetnictví zůstane nadosmrti??? Nebo lze odepsat jen nedaňově, ačkoliv to bylo řádně zdaněno, odvedeno DPH a zaplaceno nikdy nebude, protože druhá strana se nechce domluvit???
On ji ale v účetnictví na 100 procent musí mít - původně to bylo na ty 4 miliony (hrazeno něco zálohově a něco pak doplatkem), ale nechal tam dluh 100 tisíc. Až se udělala oprava, tak zaplatil, ale ne 100, ale pouze 50 tisíc. Jak by si ale dal fakturu do účetnictví, když to byla pouze 1 faktura s nějakými úhradami? Jen tam zůstalo viset 50 tisíc Kč.
Beztak to je ale binec - když si nechám udělat práci třeba na baráku a pak přijde na placení a já řeknu, že to zaplatit nechci, že tam je prasklinka (něco si vždy najdu, když budu chtít), tak ta druhá strana nejen, že přijde o peníze, ale také z toho odvede daň a dph... Chápu to správně???
Prosím paní Alli nebo Alen1 poradíte mi ještě, jestli vůbec mám něco řešit, když pan jednatel mi napsat toto: Právní nárok na úhradu smluvní pozastávky již dávno vypršel a vše mělo být uhrazeno, ale oni chtějí další práce na které nemají smluvní nárok.
Prosím lze to v tomto případě na tento přesný příklad vytvořit opravnou položku? Za předpokladu, že nevyprší lhůta pro promlčení?
Moc moc Vám děkuji!!!!
Takže zřejmě jednatel má ve svém držení doklady, listiny, o kterých nevíte.
Také je možné, že ve smlouvě o dílo je pozastávka řešena.
Pokud jednatel popisuje situaci tak, že chtějí další práce - pak pravděpodobně druhá strana nadále rozporuje kvalitu práce a následné opravy.
Bez podrobné dokumentace se nelze vyjádřit a nelze určit, kdo na co má nárok.
Mj. dostala jste k pročtení a k dispozici smlouvu o dílo včetně všech předání, reklamací a jejich řešení?
Ne, má to k dispozici jednatel a takto mi popisuje situaci. Já vím, že bych si to měla přečíst, ale je toho strašně moc! Já mu dám, ať si tuto situaci podepíše sám, že s tím souhlasí (přiložím jeho vysvětlení k internímu dokladu). Prosím mohu se zeptat, jestli tomu dobře rozumím? Pokud vystavím fakturu a odvedu z ní daň i DPH (náklady jsem si zase uplatnila), tak když nedojde k zaplacení, tak si to může dát znovu do nákladů (samozřejmě za jistých podmínek)? To má být jako taková kompenzace za to, že nedostane peníze? Ale pouze do výše 30 tisíc, pak už nad 30 tisíc do 200 tisíc jedině tehdy, když to jde k soudu? Prosím jen jednoduše to potřebuji pochopit a pak mi to půjde lépe... Ale strašně moc Vám děkuji!!!!
Ano, to mi uteklo... Máte pravdu, že asi toto vytvořit nemůžu. To mě vůbec nedošlo. Vidíte? Přesně o tomto jsem psala - prostě mě to nenapadlo. Ale strašně moc Vám děkuji. A u těch 25 tisíc, tak to mohu i bez soudního řízení, že ano? To je prostě faktura, která je na FO a ta to zaplatit nechce. No prostě člověk, který nic nemá, tak není co mu vzít (proto nikdy nebude soudní řízení - nemá to smysl). To prosím mohu takto udělat? Ta je splatná rok a půl. A moc moc fakt děkuji - nevím, jak Vám mám vyjádřit vděčnost za pomoc!
Re: Nedobytná pohledávka - zápočet
Prosím paní Alli nebo Alen1 poradíte mi ještě, jestli vůbec mám něco řešit, když pan jednatel mi napsat toto: Právní nárok na úhradu smluvní pozastávky již dávno vypršel a vše mělo být uhrazeno, ale oni chtějí další práce na které nemají smluvní nárok.
Prosím lze to v tomto případě na tento přesný příklad vytvořit opravnou položku? Za předpokladu, že nevyprší lhůta pro promlčení?
Ještě jeden aspekt:
Jak jste psala - tak máte pravděpodobně vůči dlužníkovi závazek
§2 zákona o rezervách (znění od 1.1.2013 do 31.12.2013)
(4) Nepostupuje-li věřitel podle § 5 a 8, nesmí tvořit opravné položky k pohledávkám, jestliže má k dlužníkovi současně splatné závazky a neprovede vzájemný zápočet pohledávek a závazků.
Jak to prosím myslíte, že máme závazek vůči dlužníkovi? On chce něco upravit, ačkoliv to je smyšlené... Právě že žádný závazek vůči němu nemáme, protože on prostě nechce zaplatit. Ale paní Alli mi to napsala, že vlastně nemůžu, protože pohl. byla původně ve výši 4 miliónů a to bez soudu nelze... Ale Vám také moc děkuji za diskuzi, alespoň to trošku více pochopím!!! Prosím, jak jste to myslela, že máme vůči němu závazek? Myslíte tím, že chce něco dodělat a my ne??? Děkuji
To je právě toho, vy se rozhodujete a zvažujete varianty bez toho, abyste četla smlouvy a celou dokumentaci k tomu (to není nic proti Vám, ale rozhodovat se a účtovat jen na základě toho, co Vám jednatel řekne je mírně řečeno pošetilé).
Napsala jsem pravděpodobně - nevím, co dlužník vznesl písemně, co si obě strany domluvily, obě strany na to mají svůj názor.
Jednatel může stokrát říkat, že je to smyšlené.
Skutečnost může být zcela jiná.
Já vím, Vy máte pravdu!!! Jen jsem to pořádně chtěla pochopit - čtu ty zákony o rezervách a jsem v háji. Mám tam ještě jednu fakturu, která je na 25 tisíc a nevím, jestli mohu alespoň tuto odepsat... Prostě jsem na sebe naštvaná, že to nemůžu pořád pochopit úplně celé!!!
právě že reklamace byla uznaná a bylo i opraveno. O snížení ceny nebyla řeč - prostě se to opravilo, ale pan majitel řekl, že měl s tím práci navíc a že nezaplatí (nebude to řešit). No máte pravdu, že to by nebyla pohledávka, ale měl by být na to ODD, kdyby ve smlouvě bylo snížení ceny. No ale nic takoho tam jistě není, to bych věděla (snad)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 2. 2017 1:03
Prosím je tady někdo takový šikovný, že by uměl laikovi vysvětlit, jak zaúčtovat nedobytnou pohledávku? Je promlčená od února 2016 (ale doufám, že když dělám přiznání za rok 2016, tak to mohu brát jako neprolčené). Co vlastně se má přesně udělat? Opravnou položku na to nemám, protože se mělo za to, že to odb. uhradí. Pořád v to majitel doufá... Co byste prosím dělali Vy??? děkuji za pomoc!