Re: SVJ - jak zaúčtovat zisk z pronájmu
Nechtěl jsem napsat zisk. Samozřejmě jde o příjem z pronájmu nebytového prostoru, al stejně jsem nenašel odpověď na můj lajcký dotaz. Podobných poznámek se asi sejde více, ale konkrétní odpověď, která by mě pomohla, ta možná ani nepříjde. Přesto věřím, že někdo konkrétně odpoví:
1. .....
2. ..... a.t.d. Děkuji předem.
Jak už někdo psal, příjem z nájmu je příjmem všech vlastníků a tedy oni musí tento příjem zdanit ve svých daňových přiznáních. SVJ jen rozdělí příjem dle spoluvlastnického podílu všem vlastníkům.
Pak jsou dvě možnosti co se skutečnými penězi:
a) shromáždění se dohodne, že tyto peníze zůstanou ve společenství, třeba na budoucí opravy (tedy v dlouhodobých zálohách)
b) shromáždění se dohodne, že tyto peníze budou vyplaceny jednotlivým vlastníkům.
Účtování tedy bude:
a) MD 221 / D 31x( přijaté zálohy) a následně MD 31x(přijaté zálohy / D 95x(dlouh. zálohy)
b) MD 221 / D 31x (přijaté zálohy) a následně MD 31x (přijaté zálohy / D 221
??? .Mám předpis zisku za r. 2011 (100.000 Kč) na výplatu peněz vlastníkům je 324x (převodový účet zisku kdy z 602 převedu na 324, aby zde nebyl pohyb) oproti 325x (závazek vůči vlastníkovi).V bance se zbavím 325/221.
Kde se pak zbavím té 324?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 10. 2005 20:24
Zdravím všechny, kteří mě chtějí pomoci. Potřebuji poradit, jak zaúčtovat zist z pronájmu nebytového prostoru. Prosím o vypsání souvztažnosti všech účtů, kterých se zaúčtování týká. Počínaje výpisem z běžného účtu, předpis daně, zaplacení daně a,t.d. Rád bych si to porovnal s tím, jak jsem to zaúčtoval já. Předem děkuji za odpověď.