Re: Příjmy z pronájmu a sleva na dítě
Moc děkuji za odpověď. U pronájmu s touto nízkou částkou si myslím, že pro mě bude nejvýhodnější neuplatňovat žádné výdaje a uplatnit slevu na dítě. Daň z pronájmu mi pokryje sleva na poplatníka a celý daňový bonus by mi měl být vyplacen. Říkám to tak správně?
Ještě jednou děkuji, vaše odpověď mě potěšila =)
Tak kontroly bych se teda dočkat nechtěla, ale myslím si, že mám vše k případnému doložení. Pronajímám pokoj v domě studentům za 5.000,-/měsíčně, což je právě těch 60.000,-/rok. Máme smlouvu, platbu mi dávají v hotovosti, ale mám ke každé platbě podepsaný papír, že mi peníze dali a že jsem je přijala, navíc mi to můžou dosvědčit, jelikož tu stále bydlí. Bonus by normálně uplatňoval manžel jako podnikatel, ale jelikož je pro něj výhodnější stanovit výdaje paušálem, tak tuto možnost nemá, což mi přijde zvláštní. Proč by člověk s paušálními výdaji nemohl uplatnit slevu na dítě. Ale někde jsem četla, že by se to snad od příštího roku mělo změnit.
Moc vám všem děkuji za reakce, snad to projde bez problémů.
Ano, návrh zákona je v tomto okamžiku u senátu.
Projednávání tisku bylo zařazeno na pořad 5. schůze Senátu (od 8. 3. 2017) jako bod č. 9.
https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&t=873
Bude to ale něco za něco. Možnost uplatnění daňového zvýhodnění na děti u podnikatelů, kteří uplatňují výdaje procentem z příjmů ZA snížení max. výše výdajů procentem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
15. 2. 2017 16:25
Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně možnosti uplatnění slevy na dítě. Jsem momentálně na rodičovské dovolené. Za loňský rok mám pouze příjmy z pronájmu v celkové výši 60.000,-/rok. Kvůli těmto příjmům budu muset podávat daňové přiznání, proto bych potřebovala vědět jestli si můžu uplatnit slevu na dítě (daňový bonus). Manžel je OSVČ, ale uplatňuje výdaje paušálem, proto by byla škoda, aby nám daňový bonus "propadl". Někde jsem četla, že při příjmech nad 48.000 je možné tuto slevu uplatňovat, ale nejsem si tím jistá. Prosím poraďte.
Děkuji mockrát.