Re: úroky z úvěru
Dobrý den,prosím tento problém se mě rovněž týká,syn uplatnil úroky na opravu domu-vlastník jeho otec a syn má trvalé bydliště v tomto domě,přesně jak psala tazatelka tohoto dotazu.Vím,že jsem tento problém kdysi řešila a došla jsem k názoru,že uplatnit úroky může.Zrovna včera jsem se lekla,že to máme špatně a hledala jsem v zákonech.Prosím mohli by jste mě utvrdit v tom,že jsme opravdu jednali správně.Bohužel nikde nemohu opravdu najít pro toto v zákoně odpověď ani v uvedeném § 15.Moc děkuji za odpověď.
§15/4 ..."Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) a e), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) vlastnil" tzn. vlastnit musí jen u písmene a až c a váš případ je písmeno e)
no, já bych také doporučila DAP, ale nepovím vám z jakého důvodu se to doporučuje .. vím jen ze seminářů, kdy i pí Dobešová i tuším ing. Kytler doporučovali v tomto případě podání DAP. Přijde mi, že to nemá opodstatnění v zákoně, možná s tím z-ci nějak kalkulovali a podváděli ..?ale to je jen domněnka: Možná i proto DAP , jelikož FÚ má jiné možnosti zjištování než mzdová ??
Re: úroky z úvěru e)_doklad o trv.pobytu
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1458632
Důvod, proč některé účetní nechtějí zpracovat RZD u úvěru na opravy u bytů či jednotek, které jsou "v užívání" (tj. není výpis z listu vlastnictví ani nájemní smlouva), bych hledala v problematickém prokazování nároku
ZDP § 38l / 1 / e) na konci
... anebo dokladem o trvalém pobytu, jde-li o byt nebo o jednotku, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, v užívání, .
V ZDP není stanoveno, co je tím dokladem o trvalém pobytu
Pokud byste měla úvěr na koupi domu, pak byste musela být vlastníkem. Pokud bude účel úvěru na údržbu a změnu stavby rodinného domu, bytu v nájmu nebo užívání, § 15 odst. 3 písm. e) pak se domnívám, že vlastnictví není podmínkou, ale musíte užívat k trvalému bydlení, což užíváte a doložit dokladem o trvalém pobytu či nájemní smlouvou.
ale počkejte si na odpověď ostatních, ti jsou znalejší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
16. 2. 2017 6:50
prosím rozhodla jsem se investovat do rekonstukci mého rodného domu (majitele jsou rodiče), mám tam trvalé bydliště.. Smlouva by byla na mě /vše bych platila/, budu mít nárok na odpočit.úroků z úvěru v RZD??? Slyšela jsem že ne, protože nejsem vlastník..děkuji