Re: DPH - daňová evidence
Jajko, to je přeci základ.
Na vstupu nebo na výstupu?
Co Vás na tom mate?
Re: rada - zpracování DPH a KH
V tom případě Vám můžu akorát poradit, abyste DPH a ani kontrolní hlášení nezpracovávala do té doby, než si vezmete zákon o DPH a pečlivě jej prostudujete. Doporučuji také základní školení na DPH.
Pokuty jsou velmi vysoké a to by Vás rychle zruinovalo.
typ DPH nevím, co je (asi nějaké označení v softwaru)
Nemůže Vám do DPH vstupovat z banky, protože úhrada může být klidně i v jiném měsíci než v měsíci vystavení.
Tohle jsou opravdu základy, chudák ten, pro koho to zpracováváte. O odpovědnosti za svou práci se zde na fóru hodně dočtete.
Jajko, neodporujte si, každý si Vaše dotazy může najít.
Jinak k metodě učení:
Je docela vhodné si v účetním programu vyjet kontrolní sestavy (např.evidence, podklady k dani z přidané hodnoty a knihu faktur,a třeba banku pak porovnáním zjistíte, co kam a kdy vstupuje)
Dobrý den, připadá mi, že nejde jen o přiznání k DPH, ale i o to, jak celá úhrada vstupuje do deníku, který eviduje výdaje a příjmy pro správné stanovení daně z příjmu.
1.) účetní program vám sestaví přiznání k DPH podle prvotních daňových dokladů- fa přijaté, fa vydané, daň.doklady evidované v pokladně, případně jiná evidence daňových dokladů
2.) při úhradě dokladů prvotně evidovaných v knihách závazků či pohledávek pak peněžní deník rozděluje částku na výdaj/příjem ovlivňující a neovlivňující daň z příjmů. Lze obecně říct: Evidujete-li fakturu přijatou, kde máte nárok na odpočet DPH, pak při úhradě tohoto dokladu peněžní deník strčí částku základu daně do výdajů ovlivňujících daň z příjmů a výši DPH do výdajů neovlivňujících.
Hodně záleží na vlastním systému, jakým budete doklady evidovat. Každá účetní má svůj systém a dost často se i účetní "hádají", čí systém je lepší. Výstupy musí být z hlediska dani vždy stejné.
Předpokládám, že vedete daňovou evidenci.
No také mi připadá, že to není účetní .... ale já mám pro spoustu lidí pochopení. Obzvláště pro ty, kteří začínají podnikat v oboru, který se od daní a účetnictví dost vzdaluje. Myslím, že každý podnikatel by měl začít tím, že se začne starat o své finance. Následně si pak uvědomí, co to obnáší. A dost možná bude účetní brát jako pomocníka a ne jako přítěž. No .... trochu naivní že?
Horší mi přijdou studenti, kteří sem mrsknou den před zkouškou učebnicový příklad a babo- účetní RAĎ.
>
>>>
>>T, Jajka zřejmě ještě neobjevila ten fakt, že i do
>>daňové evidence je nutné rozložit zaplacenou částku
>>na
>>základ a DPH v bance nebo pokladně, protože příjmy i
>>výdaje jsou "očištěny" o DPH.
>
>
>No také mi připadá, že to není účetní .... ale já mám
>pro spoustu lidí pochopení. Obzvláště pro ty, kteří
>začínají podnikat v oboru, který se od daní a účetnictví
>dost vzdaluje. Myslím, že každý podnikatel by měl
>začít tím, že se začne starat o své finance. Následně si
>pak uvědomí, co to obnáší. A dost možná bude účetní
>brát jako pomocníka a ne jako přítěž. No .... trochu
>naivní že?
>
>Horší mi přijdou studenti, kteří sem mrsknou den před
>zkouškou učebnicový příklad a babo- účetní RAĎ.
Tak studenti jsou jeste v klidu, nebyla jsem jina. Mne prijsou nejhorsi prednastvani lidi kteri sem chodi prudit a nadavat
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 2. 2017 15:25
Dobrý den, prosím o radu. Kdy DPH v daňové evidenci vstupuje do přiznání, v okamžiku platby nebo např. při vystavení faktury? Děkuji.