Re: Pár otázek k DPP
DP myslíte dohodu o provedení práce? Pokud ano, pak do 10 000,- nejde o sociálně ani zdravotně pojištěnou činnost, nejste tedy pojištěna pro případ onemocnění a zdravotní pojištění si musíte platit sama, jako osoba bez příjmů. Růžové prohlášení, pokud ho nemáte podepsáno jinde, můžete podepsat, do 10 000,- nebudete platit žádnou daň a hrubá mzda se bude rovnat čisté.
Děkuji za rychlou odpověď. Ano, samozřejmě se jedná o dohodu o provedení práce (uteklo mi písmenko). Ještě jsem nenapsala, že jsem stále evidována na Úřadu práce, ale nepobírám žádné příspěvky od státu. I v tomto případě si musím platit zdravotní pojištění ?
Pokud jste na ÚP, jste pojištěna státem, takže ZP doplácet nemusíte. Ale abyste mohla zůstat v evidenci ÚP, musíte uzavření DPP nebo jiné pracovní smlouvy nahlásit před zahájením práce na ÚP a celkový měsíční výdělek může být maximálně 5500 hrubého, o čemž každý měsíc po zpracování mezd doložíte ÚP potvrzení. Pokud nesplníte podmínky, vyřadí Vás zpětně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
20. 2. 2017 21:34
Dobrý den, po delší době pracuji, a to pouze na DP, bude to max. do 10.000/měs. Ráda bych se tedy zeptala na pár věcí - mám mít podepsáno růžové prohlášení ? Co v případě nemoci, eventuálně pracovního úrazu ? Děkuji předem za odpověď.