Daňové zvýhodnenie a ženatý syn

• (neregistrovaný)

21. 2. 2017 21:21

Dobrý deň, prosím o informáciu, či si môže daňovník uplatniť daňové zvýhodnenie na vyživovaného syna študenta VŠ, ktorý sa v 9/2016 oženil a manželka je tiež študentka, ktorá má príjem iba z brigád. Je možné uplatniť daňový bonus počas celého roku?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2017 21:46

Líba (neregistrovaný)

Re: daňové zvýhodnenie a ženatý syn
      Jestli si na brigádách nevydělala tolik, aby mohla uplatnit slevu na manžela bez příjmu, tak ano. Předpokladem je společná domácnost.

• 21. 2. 2017 22:05

annam (neregistrovaný)

no, aby som vysvetlila, žijú na internáte, ktorý financujeme my, rodičia, príjem dosiahli počas letných prázdnin, teda keď ešte neboli manželia a boli na brigáde v Nemecku, takže čiastka presiahla Vašu hranicu na uplatnenie manžela, t.j. 60000 Kč. Zrejme teda nebude môcť uplatniť otec daňové zvýhodnenie na celý rok, alebo ako mám tomu chápať?

• 21. 2. 2017 22:29

Líba (neregistrovaný)

Hranice pro uplatnění manžela bez příjmu je 68.000,- za rok. Sleduje se příjem za celý kalendářní rok, i když manžela by si uplatnila jen za 3 měsíce. Pokud měly děti příjem jen o prázdninách, tak pravděpodobně sleva na poplatníka pokryje celou daň a slevu na manžela nebude z čeho uplatnit. Otec tedy může uplatnit daňové zvýhodnění i za měsíce, kdy už byl syn ženatý.

• 21. 2. 2017 23:33

annam (neregistrovaný)

Ďakujem Vám veľmi pekne, že sa mi venujete, ale stále mám nové informácie, je to totiž takto otec študenta je daňový nerezident ČR, t.j. je občan SR, ale má 100 % príjmu z ČR, takže si uplatňuje bonus a takisto manželia študenti sú daňoví rezidenti SR takže daňové priznanie v ČR nepodávajú nakoľko príjem majú z Nemecka. Mení sa na tom niečo?

• 22. 2. 2017 7:41

Líba (neregistrovaný)

Daňoví rezidenti SR.
      Tak to se omlouvám, s tím vám neporadím. Zkušenosti se Slováky u mne skončily se slovenskými pondělky v televizi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).