Re: Faktury na dobírku
pokud správně rozumím - v roce 2016 jste expedovali zboží i s doklady (zálohovka + konečná faktura), v roce 2017 Vám na účet byla připsána úhrada převzatá přepravcem od zákazníka (dobírky)
pokud to takto je, Vaše úvaha správná - faktury mají být jako pohledávky k 31.12.2016. Pokud v účtu nefiguruje a je jich velké množství co zkusit do roku 2016 zapsat ručně zápisem 311/604,343 jako přílohu bych dala přehled těchto faktur. v roce 2017 pak zápis 311/604,343 mínusem stejná částka s odvoláním na zápis z roku 2016. Není to uplně košer,třeba ještě někdo poradí něco lepšího
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
23. 2. 2017 20:44
Dobrý večer,
prosím o radu.
Pokud prodáváme přes eshop na dobírku máme následující systém. Jakmile si zákazník objedná, v systému se vytvoří zakázka, následně se vygeneruje zálohová faktura, jakmile se naskladní požadované zboží vystavujeme konečnou fakturu (jelikož se vystavuje ze zakázky, připojí se k ní hned záloha, i když ještě není zaplacena, na faktuře svítí částka k zaplacení) a odesíláme zboží přepravcem. Ten inkasuje peníze a nám zasílá na účet pod VS zálohové faktury, respektive objednávky se zpožděním zhruba dva týdny a v bance se platba páruje automaticky podle VS na zálohu. Ke konci roku tudíž nastaly situace, že faktura byla vystavena, ale záloha uhrazena až v roce 2017. Dle mého názoru by se tyto faktury měly promítnout do pohledávek k 31.12.2016. Mě se tam ale nepromítají a nefigurují mi ani v hlavní knize, díky těm zálohám samozřejmě. Jsem z toho zoufalá, systém nezměním, jediné co mě napadá, je přepárovat ty platby v bance přímo na faktury, ale těch položek je šíleně moc.
Mohl by se mi prosím k tomu někdo vyjádřit? Budu vděčná za jakýkoliv názor.
Děkuji.