Re: Faktury na dobírku
pokud správně rozumím - v roce 2016 jste expedovali zboží i s doklady (zálohovka + konečná faktura), v roce 2017 Vám na účet byla připsána úhrada převzatá přepravcem od zákazníka (dobírky)
pokud to takto je, Vaše úvaha správná - faktury mají být jako pohledávky k 31.12.2016. Pokud v účtu nefiguruje a je jich velké množství co zkusit do roku 2016 zapsat ručně zápisem 311/604,343 jako přílohu bych dala přehled těchto faktur. v roce 2017 pak zápis 311/604,343 mínusem stejná částka s odvoláním na zápis z roku 2016. Není to uplně košer,třeba ještě někdo poradí něco lepšího
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
23. 2. 2017 20:44
Dobrý večer,
prosím o radu.
Pokud prodáváme přes eshop na dobírku máme následující systém. Jakmile si zákazník objedná, v systému se vytvoří zakázka, následně se vygeneruje zálohová faktura, jakmile se naskladní požadované zboží vystavujeme konečnou fakturu (jelikož se vystavuje ze zakázky, připojí se k ní hned záloha, i když ještě není zaplacena, na faktuře svítí částka k zaplacení) a odesíláme zboží přepravcem. Ten inkasuje peníze a nám zasílá na účet pod VS zálohové faktury, respektive objednávky se zpožděním zhruba dva týdny a v bance se platba páruje automaticky podle VS na zálohu. Ke konci roku tudíž nastaly situace, že faktura byla vystavena, ale záloha uhrazena až v roce 2017. Dle mého názoru by se tyto faktury měly promítnout do pohledávek k 31.12.2016. Mě se tam ale nepromítají a nefigurují mi ani v hlavní knize, díky těm zálohám samozřejmě. Jsem z toho zoufalá, systém nezměním, jediné co mě napadá, je přepárovat ty platby v bance přímo na faktury, ale těch položek je šíleně moc.
Mohl by se mi prosím k tomu někdo vyjádřit? Budu vděčná za jakýkoliv názor.
Děkuji.