Re: Neoprávněný bonus v ročním zúčt.
Roční zúčtování neslouží k opravám. Musíte opravit mimo roční zúčtování ve mzdě za únor a nebo postupovat podle zákona o daních z příjmů
§ 38i Opravy na dani z příjmů ze závislé činnosti vybírané srážkou formou záloh
odst.5) V případě, kdy dlužná částka na dani nebo neoprávněně vyplacená částka na daňovém bonusu vznikla zaviněním poplatníka, plátce daně
a) srazí po dohodě s poplatníkem tuto částku ze mzdy poplatníka spolu s úrokem z prodlení, pokud u plátce daně neuplynula lhůta pro stanovení daně, a je povinen tuto částku uhradit, nebo
b) oznámí tuto skutečnost správci daně do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém ji zjistil a současně předloží správci daně doklady potřebné k vybrání vzniklého rozdílu; nesplní-li tyto povinnosti, je povinen tuto částku uhradit.
odst.6) Plátce daně je povinen o podání oznámení podle odstavce 5 písm. b), které učinil u svého správce daně, současně informovat poplatníka.
Re: Neoprávněný bonus v ročním zúčt.
Omlouvám se, ale nevím jestli jsem to pochopila správně. Nemá s tím zkušenosti, zatím jsem to nemusela řešit. Pokud se to netýká ročního zúčt., tak ho zpracuji, jako by k žádné chybě nedošlo, i když mi vyjde přeplatek za zvýšení bonusu od 1-4/16 na druhé dítě +400, který nebyl uplatňován. Nyní v měsíci 2/17 srazím chybný bonus za 8/16+úrok (úrok se počítá do dne odeslání částky, částku tedy musím zaslat samostatně?). Ještě se chci zeptat, jak to mám oznámit správci daně, bude to součástí vyúčtování daně za r. 2017 nebo musím ihned? Děkuji za trpělivost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 2. 2017 13:20
Syn zaměstnance, neudělal mat. zkoušku a zam. uplatňoval daň. zvýhodnění do 8/16. Nyní se zjistilo, že syn měl v 8/16 prac. poměr, zakládající účast na nem. pojištění. Jak postupovat s opravou. Můžu opravit v rámci ročního zúčtování a od zaměstnance vybrat nedoplatek na dani?