Re: dovolená po PPM
já v tom paragrafu čtu, že když nepracuje celý rok, tak za každých 21 dnů náleží 1/12 dodatkové dovolené, v tomto případě to neplatí? A čerpání řádné dovolené se přece posuzuje jako kdyby pracovala, nebo se pletu?
Re: pro xJ
Dobrý den, tak jsem ten článek pročetla a přiznám se, že jsem z toho trochu na větvi. Ze všech školení mám poznámky, že dodatková dovolená se přiznává pouze za dobu kdy skutečně pracuje a tady mi to taky připadá, že i tedy za dobu MD ? Co vy si o tom myslíte , jak si to vysvětlujete ? díky
Re: pro xJ
No, je to složité čtení pro laika. Článek je staršího data, třeba byla nějaká novelizace, opravdu nevím. A po přečtení článku si vůbec netroufám napsat, jak to má být správně v případě výše uvedeného dotazu. Chtělo by to odpověď právníka, třeba se někdo přidá.
Logické je Vaše myšlení, ale logika a zdravý rozum bohužel nemají s našimi zákony absolutně nic společného.
Re: dovolená po PPM
jakoby pracovala ano, ale nemusí zrovna pracovat v tom určeném riziku , nevím co máte určeno, jestli např. pracuje pod zemí, nebo ošetřuje choré, ale tuto dovolenou má jen za dobu, kdy skutečně vykonává tu práci, která je v § 215 uvedena. Např. odst. 2, písm. e) je podmínkou, že minim. polovinu stanovené týdenní pracovní doby musí konat jak je uvedeno. Jestliže tuto práci bude konat třeba jen 2 dny v týdnu, tak už nárok nemá. Tudíž váš pracovník sice "pracuje" MD je výkonem práce, ale není výkonem práce v tom riziku dle § 215. Líp to vysvětlit neumím, třeba se ještě někdo najde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 2. 2017 11:38
Dobrý den,
prosím vás, nejsem si jistá, zda jsem správně vypočítala nárok na ŘD za rok 2017 po PPM:
PPM do 25.1.2017
dovolená nárok: 20 dnů + 5 dnů dodatková
z roku 2016: 19 dnů
Domnívám se, že za rok 2017 ji vznikne nárok jen na 1/12=1,5 dne +0,5 dne dodatkové
ŘD bude tedy čerpat: 26.1.2017 - 23.2.2017
Je to správně?
Moc děkuji.