Re: Datum podepsání prac. smlouvy
Paní VH, prosím a stále platí, že datum sepsání smlouvy musí být až po uplynutí 10 pracovních dní po datu vystavení lékařského posudku? (předání návrhu na přezkoumání ). Pořád se mluvilo o tom, že je to zbytečné, leč nutné dodržovat než bude zrušeno. Nikde jsem ale na to, že by to bylo zrušeno, nenatrefila. Takže v praxi to stále znamená, že pracovní smlouva může mít datum sepsání až cca 14 dní po datu, kdy byl vystaven lékařský posudek pro vstupní lékařskou prohlídku. děkuji a přeji hezký den
all, a vy to takto stíháte ?? to vám gratuluji - v předchozím zaměstnání jsem byla ráda, když jsem zaměstnance vyslala na LP alespoň o den dříve než byl nástup. Ve firmě to bylo totiž zavedené léta tak, že na prohlídky - VSTUPNÍ ! chodili třeba i 14 dní po uzavření pracovního poměru a nikdo to neřešil ... Tak jsem nastavila po "bojích" alespoň dle možností - buď s časovou rezervou anebo nejpozději v den nástupu, i když to už bylo hraniční. Ale že by měl být LP na vstupku 10 prac.dnů dnů předem - to jsem neslyšela ... ani nevěděla ..?
Je to poučení na každém vydané posudku od lékaře + mám vyjádření nějakého právníka, že je nutné dodržovat, nelze se té doby ani vzdát, teď nemám čas to hledat, ale náš bezpečák by nenechal nikoho pracovat bez platné prohlídky. Natož vstupní. Takže se dostávali do křížku s vedením tak dlouho, až uznali, že prostě ze dne na den nejde lidi přijímat. Ale bojuju s tím pořád a občas se stane, že těch 10 dní fakt nedodržíme. Ale určitě jdou dřív, než je sepsána smlouva.
Lhůta 10 dnů pro podání návrhu na přezkoumání posudku platí.
Blíže viz § 44 odst. 4 zákona o specifických zdravotních službách, které stanoví, kdy nastávají právní účinky lékařského posudku s tím kterým posudkovým závěrem.
Na uvedené ustanovení pak navazuje pravidlo o tom, že návrh na přezkoumání lékařského posudku nemá odkladný účinek, jestliže z jeho závěru vyplývá, že posuzovaná osoba je pro účel, pro nějž byla posuzována, zdravotně nezpůsobilá, zdravotně způsobilá s podmínkou nebo pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilost.
Pokud je posudkový závěr - osoba je zdravotně způsobilá - právní účinky nastávají uplynutím lhůty pro podání návrhu na přezkum, což má logiku nikoliv u vstupních prohlídek, ale u prohlídky mimořádné nebo periodické. Zde může být zaměstnanec shledán zdravotně způsobilým, ale zaměstnavatel má pochybnosti, tudíž podá návrh na přezkum. Jedná-li se o uchazeče a je shledán zdravotně způsobilý, neobávala bych se PS uzavřít bez ohledu na uvedených 10 dnů. U ostatních posudkových závěrů nastávají právní účinky posudku dnem předání posudku, tam není co řešit = PS neuzavírám do doby, než je ev. posudkový závěr změněn (u zdravotní způsobilosti s podmínkou by záleželo na té podmínce).
Na každém lékařském posudku by mělo být poučení, nám lékaři píší toto:
Podle ustanovení § 46 odst. 1 zákona č. 373/2011 Sb., o spec .... je možno podat proti tomuto posudku do 10 prac. dnů ode dne jeho prokazatelného předání návrh na jeho přezkoumání poskytovateli. Návrh se podává píseně, a to prostřed. lékaře, který posudek vypracoval. Podle § 46 odst. 3 výše uved. zákona nemá návrh na přezkumání lék. posudku odkladný účinek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 2. 2017 14:30
Dobrý den, je , prosím, možno podepsat pracovní smlouvu v den nástupu do práce a začátku PP? Já si myslím, že ano, kolegyně tvrdí, že to musím býti o den či více dnů dříve. Moc díky za odpověď popř. nasměrování