Re: Úhrada zálohové fa internim dokladem
Asi moc nerozumím, o zálohové faktuře se neúčtuje, až o platbě zálohy. Bývalá kolegyně zaúčtovala zálohu, ale neuhradila zálohovou fakturu?
A nestačilo by tuto fakturu uhradit jen do seznamu úhradu (likivdace bez vazby)? Ale asi nerozumím přesně dotazu.
Ano o zálohové fa se neúčtuje, ale:
Kolegyně zadala zálohovou fakturu, tato zfa ale SVJ nezaplatila, jelikož než mělo SVJ své účetnictví a v přelomu jeho vzniku objekt spravovala jiná firma, která prodávala i byty a vedla své účetnictví. Ta si tuto zálohu zaevidovala do svého účetnictví a také jí zaplatila, ačkoliv dle mého neměla. Poté vlastníkům provedla vyúčtování, kde toto zohlednila a vypořádala se s nově vzniklým SVJ.
V konečném vyúčtování pro SVJ od dodavatele v roce 2016, jsou ale logicky zohledněny všechny zálohy. Ale mě tam ta jedna chybí, jelikož nebyla placena z účtu SVJ a já jí nemohu provést odpočtem. Proto si myslím, že by měla být uhrazena ID, ale nejsem si jistá a hlavně nevím ani jak správně zaúčtovat.
Takže chyba je už v zaúčtování vyúčtování od jiné firmy, kde měla tato záloha "vyskočit". Jestli jste tam dali do nákladů, tak tady náklady ponížíte tím interním dokladem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 2. 2017 16:42
Dobrý den, prosím o radu. Potřebuji uhradit zálohovou fa interním dokladem. Přebrala jsem ucetnictci Svj. Platba byla poslána z účtu původního spravce. Popravdě nevím na jaký účet zaúčtovat, když ma kolegyně ji zahrnula do účetnictví za rok 2015 a já zalohu nemohu navázat na vyúčtování fa v roce 2016. A dělá mi to paseku. Děkuji.