Re: OSVČ - autorský honorář
ANo, opravdu k tomuto druhu činnosti nepotřebujete živnostenské oprávnění. Jen oznámíte zahájení výdělečné činnosti na FÚ ZP a OSSZ.
Zálohy na ZP a SP v prvním roce u vedlejší činnosti platit nemusíte, doplatíte až při vyúčtování roku 2017 ( podáte daňové přiznání + přehledy na ZP a OSSZ). Výdaje % můžete uplatnit ve výši 40%.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 3. 2017 16:47
Dobrý den,
jsem zaměstnanec, kdy můj hrubý příjem za kalendářní rok dosahuje částky plus mínus 500.000 Kč. Z toho samozřejmě odvádí zaměstnavatel zdravotní a sociální pojištění. Nyní od 1.3.2017 bych chtěl zahájit vedlejší činnost, která by se týkala autorských honorářů za publikování na internetu a jejich výše by přesahovala měsíční částku 10.000,-. Mám přerušenou podnikatelskou činnost, na ŽÚ mají mé IČO. Nicméně k tomuto druhu podnikání prý nepotřebuji živnostenské oprávnění. Chtěl jsem se tedy jen zeptat, jestli výše uvedené skutečnosti stačí jen oznámit OSSZ, ZP a FÚ, jestli musím platit další odvody (zdravotní a sociální, když je za mě platí už zaměstnavatel) a jestli vzhledem k tomu, že nebudu mít téměř žádné náklady, mohu v příštím roce uplatnit na tento druh podnikání 40% paušální výdaje bez dokládání stvrzenek atd.
Díky za odpověď.