OSVČ - autorský honorář

• (neregistrovaný)

2. 3. 2017 16:47

Dobrý den,

jsem zaměstnanec, kdy můj hrubý příjem za kalendářní rok dosahuje částky plus mínus 500.000 Kč. Z toho samozřejmě odvádí zaměstnavatel zdravotní a sociální pojištění. Nyní od 1.3.2017 bych chtěl zahájit vedlejší činnost, která by se týkala autorských honorářů za publikování na internetu a jejich výše by přesahovala měsíční částku 10.000,-. Mám přerušenou podnikatelskou činnost, na ŽÚ mají mé IČO. Nicméně k tomuto druhu podnikání prý nepotřebuji živnostenské oprávnění. Chtěl jsem se tedy jen zeptat, jestli výše uvedené skutečnosti stačí jen oznámit OSSZ, ZP a FÚ, jestli musím platit další odvody (zdravotní a sociální, když je za mě platí už zaměstnavatel) a jestli vzhledem k tomu, že nebudu mít téměř žádné náklady, mohu v příštím roce uplatnit na tento druh podnikání 40% paušální výdaje bez dokládání stvrzenek atd.
    Díky za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 3. 2017 18:01

mirka..p (neregistrovaný)

Re: OSVČ - autorský honorář
      ANo, opravdu k tomuto druhu činnosti nepotřebujete živnostenské oprávnění. Jen oznámíte zahájení výdělečné činnosti na FÚ ZP a OSSZ.
      Zálohy na ZP a SP v prvním roce u vedlejší činnosti platit nemusíte, doplatíte až při vyúčtování roku 2017 ( podáte daňové přiznání + přehledy na ZP a OSSZ). Výdaje % můžete uplatnit ve výši 40%.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).