Re: Pojištění účetní a neuznaný výdaj???
Prosím vás, nepletete si to tady s daňovým poradcem?. Účetní má účtovat a co se ji nelíbí, dát do osobních výdajů či na daňově neuznané náklady. Co zdanit, není to věc daňového poradce? Já si někdy připadám, že jsem děd vševěd a mohla bych také provádět tu práci, která je momentálně hlavní náplní OSVČ. Za si zaplaťe - do háje - daňaře a neotravujte!
Více méně souhlasím s názorem předchozím. A mám dotaz: proč se stále přetřásá odměna účetní? Skutečně si vemte daň.poradce a účetního poradce a zeptejte se kolik berou oni.
Což udělat také takový průzkum. Aby účetní věděla, že když se po ní chce práce alternující daň.poradce, kolik si má napočítat.
To myslíte jako že účetní nemá ručit za správné zaúčtování dokladů z daňového hlediska? Daňový poradce přece nebude kontrolovat zaúčtování každé položky. Vy, co jste odpovídali v předchozích příspěvcích tedy nemáte pojištění, ve kterém jste krytí pro případ chyby v zaúčtování daňově-nedaňově?
Také jsem pro, že každý daň.poradce nekontroluje každou položku (také se to týká samozřejmě DPH a jiných daní- včasné placení atd., ne jen daňově, nedanově).
Záleží také na obsahu smlouvy s daň.poradcem - určitě nejsou všechny stejné.
Některý daň.poradce v průběhu roku pouze radí, dvakrát do měsíce přijde na osobní konzultaci a za rok zpracuje daň.přiznání - a veškeré podklady mu dá právě účetní (viz můj případ - proto pojistku mám a i když jsem ji zatím nemusela použít, jsem díky ní docela v klidu - žádný učený z nebe nespadl:-)) Ze svého pohledu celá váha je právě na účetní, na druhé straně je to dobrá motivace se neustále vzdělávat...
Zdaleka ne každý podnikatel má daňového poradce, oni by to ti chudáci poradci ani nemohli v republice stihnout :-) Ta vaše pojistka, paní Aňo, zahrnuje zaúčtování chybně z daňového hlediska? A ještě k té ceně dotaz pro všechny k posouzení - myslíte, že je přiměřené stanovit cenu za položku dvojnásobnou při odpovědnosti za zaúčtování - třeba 10,- za položku bez odpovědnosti, 20,- s odpovědností? Ať si podnikatel vybere, ne :-)?
No když se to veme čistě profesně, ano účetní má jenom účtovat.
Daňový poradce dělat daně.
Právník dělat právo.
Podnikatel podnikat.
Přesto se to účetní profese ať chcete nebo ne promítají všechny uvedené profese.
Ve všech případech však opovědnost nese podnikatel a je jen na něm jak kvalitně si zajistí podporu svého podnikání.
Základní rada vysvětlete klientovi dopředu co pro něj poskytujete (za kolik) a v jakém rozsahu.
Osobně bych účetního, který neví nic o daních na hodinu vyhodil. Na druhou stranu musím říct, že stejně tak potencionálního klienta, který nechce nic slyšet o své odpovědnosti. Kdesi jsem již zmínil bez vzájemné spolupráce to nejde.
Chápu jak účetní, po ktrých se chce aby téměř za klienta podnikaly.
Ale stejně tak chápu klienty, kteří nic neví ani o účetnictví, daních či právu. A umí jen dělat svou profesi.
Například chcete snad po lékaři aby věděl podle kterého § má zdanit své příjmy?
Chce snad lékař po Vás aby jste věděli co jsou stomie a jak se dělí?
A stejně jaké lékař, Vás pošle na odborné pracoviště když je potřeba totéž máte udělat vy když je to mimo vaše síly ...
Sakra to jsem se rozepsal, jdu si dát čaj o půl osmé... :-)
Plně souhlasím s názorem VK.
Daňový poradce si napřed ověří práci účetní a pak teprve přistoupí k práci s klientem. Mě akorát dost štve, že stále se propírá kolik bere účetní a za co, když její rozsah vědomostí musí být rozsáhlý.
Když jdu na školení finančních účetních-tak jsem tam věkově za kmeta, když jdu na školení mzdových účetních, tak jsem tam věkově za pubertálního zajíce, hlavu mám jak pátrací balon. Pak přijde pan podnikatel z hospody a jak mi začne říkat rozumy, co v té hospodě probrali, tak začnu vidět rudě. A hlavně když se začne probírat, ne kolik bere on za práci, ale kolik si účtuji já.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 10. 2005 15:48
K tomuto dotazu mě inspiroval ten dotaz kousek dole za co ručí účetní - vztahuje se vůbec nějaké pojištění účetních na takové případy, kdy FÚ neuzná nějaké náklady jako daňové? Třeba si někdo dá do podnikání zahraniční zájezd jako studijní cestu, kontrola to neuzná, no tak co, daň se doplatí, to by se platila stejně a penále zaplatí pojištěný účetní :-) To je jen příklad, jde mi o podstatu věci a děkuji za každé vyjádření.