68 000,-
takže abych si manžela mohla uplatnit - nesmí mít roční příjem větší než 68 000,-??!!
já už z toho blbnu
ale pokud je polovina díl.zakladu daně vyšší .....jak jsem psala výše
tak se omezení 68000,- ruší ???!!!!!!!!!!!
Re: DPFO
1) základ daně je u mzdy superhrubá mzda, tedy hrubá mzda + pojistné odvedené zaměstnavatelem, u příjmů z podnikání je základ daně příjem po odpočtu výdajů( 25.000)
2) uplatnění slevy na manžela: §35ba/1/b - je tam vymezeno, co se do vlastního příjmu nepočítá - tedysociální dávky, ostatní je příjem
3) podmínka pro uplatnění slevy na manžela je v §35ca, která říká, že jedině tehdy, když bude základ daně z příjmu, u kterého uplatníte výdaje % nižší, než součet ostatních základů daně, můžete slevu uplatnit.
Vy této podmínce vyhovujete, jen nevíme, zda měl pan manžel opravdu všechny příjmy nižší, jak 68 tis Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
4. 3. 2017 11:32
už jsem se do toho zamotala - prosím poraďte - 1 měsíc OSVČ a přitom jsem byla celý rok zaměstnána - daňové zvýhodnění na manžela si mohu odečíst pokud si nevydělal za rok 68 000,- ?! a jak mám rozumět tomu, že pokud dílčí základ daně uplatněný procentem je vyšší než polovina celkového základu
OSVČ 125 000 80% - 100 000,- takže 25 000,-
a v práci HM 202 000
z čeho vypočítat dílčí základ daně
děkuji moc