Archiv - prosím poraďte!

• (neregistrovaný)

17. 10. 2005 10:39

Jsem naprostý nováček v oboru a zaměstnavatel chce novou směrnici o archivu. Jaké jsou zásady, musíme se registrovat u zemského archivu ? A k čemu je to vlastně dobré?
    Poraďte prosím jak postupovat a jaké jsou nejdůležitější zásady.
    Děkuji!!!!!!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 10. 2005 11:26

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Archiv - prosím poraďte!
      Zaměstnavatel má pravděpodobně na mysli vytvoření spisového a skartačního řádu Vaší firmy, kterým se upravuje vedení spisové služby. Cílem spisové služby je jednotně upravit manipulaci s veškerými dokumenty vzniklými, nebo vyřízenými Vaší firmou.
      Spisová služba se řídí zákonem č. 499/2004 Sb. o archivnictví a spisové službě; a následnou vyhláškou č. 646/2004 Sb. o podrobnostech výkonu spisové služby.
      Na internetu také naleznete kontakty na Váš místní oblastní archiv, kde by Vám měli pomoci při vytvoření nebo opravení stávajícího řádu, podle nové vyhlášky 646..

>Jsem naprostý nováček v oboru a zaměstnavatel chce
      >novou směrnici o archivu. Jaké jsou zásady, musíme se
      >registrovat u zemského archivu ? A k čemu je to vlastně
      >dobré?
      >Poraďte prosím jak postupovat a jaké jsou
      >nejdůležitější zásady.
      >Děkuji!!!!!!!

• 17. 10. 2005 13:42

Šárka (neregistrovaný)

Re: Archiv - prosím poraďte!
      Pozor, pokud nejste podle § 3 odst.1 Zák. 499/2004 o archivnictví "veřejnoprávní původci", dle §63 "určení původci" nemusíte se řídit vyhláškou 646/2004 o podrobnostech spisové služby. Musíte pouze uchovávat dokumenty dle přílohy 1 a 2 k zákonu 499/2004. Jak, to zákon neřeší a po poradě ze Zemským archívem mi bylo sděleno, že je to opravdu tak. Takže jedině se držet zákona u účetnictví, který stanoví uchovávání účetních dokumentů, zbytek je opravdu na vás jak si to zařídíte. Určitě by stačila jen jednoduchá směrnice, kde bude popsáno kdo přebírá, vyřizuje a zakládá korespondeci, jak sní nákládat po zpracování a co si budete někde ve skříni skladovat.
      Pokud jste "veřejnoprávní původce" tak je hezký metodický návod na stránkách Ministrstva vnitra v sekci archivnictví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).