Re: přehled pojištění
Žádný minmální základ už několk let neexistuje, chudák,ať to dá raději někomu, kdo ví o co go. Nezlobte se, ale proč to chcete dělat, nedá se zde všechno vypisovat bez Vašich základních znalostí věci.Účelem mé poznámky nebylo žádné shazování tazatelky.
minimální záloha pojištění opravdu není minimální vyměřovací základ
takže motáte hrušky s jabkama...
A ja to snad nekde v tom dotazu tvrdim? Mne by zajimalo kolik mesicu v tom roce se jedná o hlavní , kolik o vedlejší svc a jestli měl pojištění platit od ledna, což podle mne měl a kolik toho tedy má doplácet. Snažila jsem se ten přehled vyplnit, ale když dám šest měsíců hlavní a šest vedlejší, tak se ten daňový základ rozdělil na dvě části a to je asi taky špatně, když vlastně v době , kdy byl zaměstnán, tak nefakturoval, jen si "pozapomněl" přerušit zivnost.
>>>>>Dobrý den, kamarád má živnostenský list od 1.1.2016,
>>>>>leden a únor měl 3x DPP do 10 tis. odvedena srážková
>>>>>daň-celkem 29970 Kč-sražena daň 4494 Kč, 2-7/2016
>>>>>zaměstnanec na HPP-příjem 140147, pojištění 47652,
>>>>>zálohová
>>>>>daň 15780. Pouze 8-12/2016 faktury, svářečské práce,
>>>>>celkem 82850 Kč
>>>>>Daňové přiznání udělat zvládnu (dala jsem 60%
>>>>>paušál),
>>>>>ale vůbec nevím, jak vyplnit přehled pro OSSZ a ZP.
>>>>>Které měsíce jsou hlavní, které vedlejší? kdy pro něj
>>>>>platí minimální základ?
>>>>>Nejsem schopna spočítat kolik bude doplácet zdrav. a
>>>>>soc. pojištění za 2016. Samozřejmě mimo pojištění ze
>>>>>zaměstnání, tzn. měsíce 2-7, nemá zaplaceno pojištění
>>>>>žádné.
>>>>>Děkuji předem za jakoukoliv radu všem :o)
>A ja to snad nekde v tom dotazu tvrdim? Mne by
>zajimalo kolik mesicu v tom roce se jedná o hlavní , kolik o
>vedlejší svc a jestli měl pojištění platit od ledna,
>což podle mne měl a kolik toho tedy má doplácet.
>Snažila jsem se ten přehled vyplnit, ale když dám šest
>měsíců hlavní a šest vedlejší, tak se ten daňový základ
>rozdělil na dvě části a to je asi taky špatně, když
>vlastně v době , kdy byl zaměstnán, tak nefakturoval, jen
>si "pozapomněl" přerušit zivnost.
Zdravím Vás.
moje rada je: 12 měsíců má hlavní činnost (to, že "pozapomněl", je chyba). Přehled se dělá podle toho, co je pravda a pravda je: od 1.1.2016 má "aktivní" ŽL, předpokládám, že je nahlášen na úřadech.
Píšete, že je to kamarád, tak zkuste se domluvit na OSSZ a ZP.
Synovi se stalo něco podobného (přerušil podnikání, je v zaměstnání a po 2 letech mu ŽL "ožil"). Přišel na to samozřejmě pozdě, ale na OSSZ i ZP byli vstřícní.
Nemá hlavní činnost v případě, kdy měl souběžně pracovní poměr, ze kterého bylo odvedeno pojištění
SP - vedlejší činnost v měsících, kdy byť jeden den byl souběh ("sociálně pojištěného") zaměstnání a podnikání
ZP - vedlejší činnost v měsících, po které celý měsíc byl souběh ("zdravotně pojištěného") zaměstnání a podnikání
Od toho se také odvíjí i placení záloh pojištění.
PS. Ožití živnosti ještě neznamená, že také ožila podnikatelská činnost a že opět začala "samo" sociální a zdravotní pojištění podnikatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 3. 2017 11:43
Dobrý den, kamarád má živnostenský list od 1.1.2016, leden a únor měl 3x DPP do 10 tis. odvedena srážková daň-celkem 29970 Kč-sražena daň 4494 Kč, 2-7/2016 zaměstnanec na HPP-příjem 140147, pojištění 47652, zálohová daň 15780. Pouze 8-12/2016 faktury, svářečské práce, celkem 82850 Kč
Daňové přiznání udělat zvládnu (dala jsem 60% paušál), ale vůbec nevím, jak vyplnit přehled pro OSSZ a ZP. Které měsíce jsou hlavní, které vedlejší? kdy pro něj platí minimální základ?
Nejsem schopna spočítat kolik bude doplácet zdrav. a soc. pojištění za 2016. Samozřejmě mimo pojištění ze zaměstnání, tzn. měsíce 2-7, nemá zaplaceno pojištění žádné.
Děkuji předem za jakoukoliv radu všem :o)