Re: Zrušená životní pojistka
>Dobrý den,
>touto cestou bych se chtěla zeptat na správné uvedení
>v daňovém přiznání z příjmů FO.
>V roce 2016 byla rušena životní pojistka, ze které se
>v minulých letech uplatňovala nezdanitelná část v
>přiznáních. Za rok 2016 chci dát uplatňované částky za
>posledních 10 let jako zvýšení daňového základu. Uvedla
>jsem v řádku 49 s mínusovým znaménkem. Byla jsem
>upozorněna finančním úřadem, že toto má být uvedeno v řádku
>40 (jako § 10). Prosím o Vaše zkušenosti a rady, jak
>má být správně?
>Předem děkuji.
>Petra
FÚ má pravdu
Re: Zrušená životní pojistka
Mají pravdu
ZDP § 10 odst. (6)
... Dojde-li před skončením doby 60 kalendářních měsíců od uzavření smlouvy nebo před rokem, ve kterém pojištěný dosáhne 60 let k výplatě pojistného plnění ze soukromého životního pojištění, jiného příjmu, který není pojistným plněním a nezakládá zánik pojistné smlouvy, nebo k předčasnému ukončení pojistné smlouvy, nárok na nezdanitelnou část základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, ..
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586?diff=20161201
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 3. 2017 11:34
Dobrý den,
touto cestou bych se chtěla zeptat na správné uvedení v daňovém přiznání z příjmů FO.
V roce 2016 byla rušena životní pojistka, ze které se v minulých letech uplatňovala nezdanitelná část v přiznáních. Za rok 2016 chci dát uplatňované částky za posledních 10 let jako zvýšení daňového základu. Uvedla jsem v řádku 49 s mínusovým znaménkem. Byla jsem upozorněna finančním úřadem, že toto má být uvedeno v řádku 40 (jako § 10). Prosím o Vaše zkušenosti a rady, jak má být správně?
Předem děkuji.
Petra