Re: Dovolená po mateřské
Moc Vám děkuji. Všude slyším cosi o souběhu s rodičovskou dovolenou, a že nárok není :/. Ale přeci je to klasická dovolená, jindy se mi za její čerpání nic nekrátí, proto nerozumím, proč bych nyní neměla mít nárok. MD skončila 12. 2., ihned po té jsem začala čerpat dovolenou 26 dní (1 z r. 2015, 25 z r. 2016). Právě mi to takto asi utíká o kousek. Paní účetní mi za letošek přiznala pouze dva dny za leden - za trvání MD..
Takže za MD máte "odpracováno" 30 dní + 26 dní čerpané staré dovolené = celkem 56 dní, takže za letošní rok máte nárok na 2/12. Nepočítá se to to jen za leden, ale za každých 21 odpracovaných dní je nárok na 1/12.
Nemusí to tak být, nárok dovolené se posoudí v tom daném okamžiku , existují různé právní výklady. U nás byste dostala 2/12 a hotovo a myslím, že i v dalších firmách. A v roce 2016 jste před nástupem na MD celou dobu pracovala ? Neměla jste třeba neschopenku?
Mám písemné vyjádření přímo z právního oddělení MPSV, že pokud mi MD+dovolená z roku 2016 i 2017 dají těch 60 dní, tak nárok vznikl. Proti tomu by asi nešli...obecně si myslím, že u nás ve firmě není zase problém s tím, že by mi to nedali, ale zatím jsem pořád pouze na těch 58 dnech, v tom je háček. Neschopenku jsem neměla snad ani den. Děkuji vám moc za rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 3. 2017 22:22
Dobrý den, měla bych velkou prosbu o radu. Když ihned po skončení mateřské dovolené začnu čerpat loňskou dovolenou (25 dní), mám za tuto dobu nárok i na poměrnou část dovolené z roku 2017?