Re: daň bonus a příjmy z pronájmu
Co máte vyšší - dílčí základ podle § 6,
nebo dílčí základ podle § 9 ZDP?
ZDP § 35ca
Uplatní-li poplatník u dílčího základu daně podle § 7 výdaje podle § 7 odst. 7 nebo u dílčího základu daně podle § 9 výdaje podle § 9 odst. 4 a součet dílčích základů, u kterých byly výdaje tímto způsobem uplatněny, je vyšší než 50 % celkového základu daně, nemůže
a) snížit daň podle § 35ba odst. 1 písm. b),
b) uplatnit daňové zvýhodnění.
mám pronájem dvakrát tak vyšší než příjem z práce §6
Dobrý den,
nevím si rady, jak s přiznáním - dostal jsem potvrzení od zaměstnavatele o zdanitelných příjmech, uplatňuji na 2 děti daňové zvýhodnění a mám malý plat, tak mi zaměstnavatel vyplácí měsíčně daňové bonusy, protože všäk mám příjem z pronájmu, tak si musím
udělat sám přiznání. Je pravda, že si nemohu uplatnit výdaje procentem kvůli těm bonusům? Nevím jak z toho, skutečné výdaje
mám malé -tedy z toho pronájmu. Nejde požádat o vyúčtování u zaměstnavatele a podat si sám jen za sebe přiznání s pronájmemem a uplatnit si tam 30% výdaje?
děkuji
Honza
>Co máte vyšší - dílčí základ podle § 6,
>nebo dílčí základ podle § 9 ZDP?
>ZDP § 35ca
A ne, nejde podat DP jen na pronájem a RZD v zaměstnání. Musíte podat DP a uvést tam oboje.
>mám pronájem dvakrát tak vyšší než příjem z práce §6
Pokud máte dílčí základ daně dle § 9 ZDP vyšší jak dílčí základ daně dle § 6 ZDP (a jiné zdanitelné příjmy již nemáte), tak máte dvě možnosti. Buď vrátíte vyplacené bonusy na děti, nebo uplatníte k příjmům dle § 9 ZDP skutečné výdaje. Chce to vše propočítat, zvážit ZDP 23/8/b atd.
Dobrý den,
nevím si rady, jak s přiznáním - dostal jsem potvrzení od zaměstnavatele o zdanitelných příjmech, uplatňuji na 2 děti daňové zvýhodnění a mám malý plat, tak mi zaměstnavatel vyplácí měsíčně daňové bonusy, protože všäk mám příjem z pronájmu, tak si musím
udělat sám přiznání. Je pravda, že si nemohu uplatnit výdaje procentem kvůli těm bonusům? Nevím jak z toho, skutečné výdaje
mám malé -tedy z toho pronájmu. Nejde požádat o vyúčtování u zaměstnavatele a podat si sám jen za sebe přiznání s pronájmemem a uplatnit si tam 30% výdaje?
děkuji
Honza
>jen nevím, jak nebo co to znamená "vrátit daňové
>bonusy"
Že všechno, co jste od státu dostal ke mzdě v roce 2016 jako daňový bonus na děti (prostřednictvím zaměstnavatele), budete muset nyní státu vrátit.
Vyplníte daňové přiznání, tam bude nedoplatek na dani a ten zaplatíte. A bude pravděpodobně vysoký.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 3. 2017 16:08
Dobrý den,
děkuji
Honza